čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Desítky nostalgických vlaků nabídnou zážitek z cesty na dřevěných lavicích s vůní páry

České dráhy nabízejí letos nostalgické jízdy s historickými vozidly včetně parních lokomotiv a dvounápravových vozů s dřevěnými lavicemi. Program se koná v různých koutech ČR a v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka.

České dráhy plánují i letos bohatou nabídku nostalgických jízd s historickými vozidly včetně parních lokomotiv a dvounápravových vozů s dřevěnými lavicemi ve spolupráci se svými partnery. Senioři si mohou zavzpomínat na své dětství, kdy cestovali starými vlaky do školy, zatímco dnešní mladí si mohou vyzkoušet, jaké bylo cestování vlakem bez Wi-Fi a možnosti nabíjení mobilu. Navzdory zvýšení cen uhlí a dalších vstupů se podařilo připravit bohatý program jízd v různých koutech České republiky a také přímo v železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka, říká ředitel Centra historických vozidel Marek Plochý.

Sezónu ČD Nostalgie zahájí už na začátku dubna jízdy parních vlaků v Praze a v okolí, konkrétně akce „Párou Prahou“ a „Párou Posázavím“ o velikonočním víkendu. Další nostalgické jízdy jsou plánované také během léta a podzimu. Mezi tradiční akce patří jízdy červených motorových vozů Hurvínek řady M 131.1 na jihomoravské romantické výletní dráze z Břeclavi do Lednice, kde se cestuje na dřevěných lavicích.

Letos se uskuteční také každoroční nostalgické jízdy na jihočeských lokálkách nebo na Valašsku. Mezi pravidelné akce patří také provoz historických vozidel na první elektrifikované dráze Tábor – Bechyně, která letos oslaví 120. výročí na konci června.

„V železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka začíná sezóna o víkendu 29. a 30. dubna a na návštěvníky tam bude čekat bohatý program po celý rok. Mezi plánované akce patří například Parní víkend konající se 13. a 14. května, setkání Bardotek - motorových lokomotiv ze 60. let 20. století, které je plánováno na začátek října, nebo Modelářský víkend. Pro zájemce o silový sport se uskuteční závody strongmanů, kteří budou předvádět své umění v souvislosti s drážní technikou. Kromě toho mohou návštěvníci využít půjčovnu jízdních kol a vydat se na výlet kouzelnými křivoklátskými lesy po prohlídce historických vozidel,“ upozorňuje Marek Plochý.

Průběžné informace o jízdách historických vozidel a akcích v železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka jsou k dispozici na webových stránkách www.cdnostalgie.cz a v aplikaci Vlakem na výlet. Dále jsou také průběžně zveřejňovány na Facebooku ve skupině ČD Nostalgie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České dráhy | Zdroj České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.