sobota 20. dubna 2024 Marcela

Dnešním dnem odstartoval Světový týden silniční bezpečnosti

Olomoucký kraj aktivně podporuje rozvoj cyklistické dopravy a připojuje se k Světovému týdnu bezpečnosti silničního provozu.

Olomoucký kraj vyniká jako přední region v podpoře cyklistické dopravy, a proto aktivně přispívá ke Světovému týdnu bezpečnosti silničního provozu, který pravidelně vyhlašuje Organizace spojených národů. Hlavním cílem tohoto týdne je snížení počtu dopravních nehod a zvýšení celkové bezpečnosti na silnicích. Olomoucký kraj přikládá vysokou důležitost tématu bezpečnosti dopravní infrastruktury.

„Každoročně přispíváme na zlepšení bezpečnosti na silnicích. Právě teď rozdělujeme necelých deset miliónů korun na vybudování přechodů pro chodce a dalších prvků, které zvýší bezpečnost silničního provozu. Jsem rád, že se toto téma v rámci celosvětové akce připomíná,“ řekl Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.

Aktuální ročník Světového týdne bezpečnosti silničního provozu přijímá heslo #RethinkMobility a zaměřuje se na udržitelnou dopravu a potřebu přepracování našeho dopravního myšlení a chování s cílem zvýšit podíl pěší chůze, cyklistiky a veřejné dopravy. Zajištění bezpečnosti silničního provozu je nejen předpokladem, ale také důsledkem tohoto významného posunu.

Zlepšení cyklodopravy velkou měrou přispívá k rozvoji regionů. „Čím bezpečnější a spojitější infrastrukturu pro bezmotorovou dopravu vytvoříme, tím méně bude nehod. Větší bezpečnosti pomáhají nejen stezky pro pěší a cyklisty, ale i takzvané cyklopruhy na silnicích“ uvedl Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje.

„V minulém roce bylo v kraji postaveno 20 kilometrů nových a bezpečných cyklistických komunikací v hodnotě 172 miliónů korun. Celkem jich máme na území kraje přes 480 kilometrů. Asi největší událostí v Olomouckém kraji v letošním roce bude otevření nové cyklolávky u obce Ústí na Hranicku a současně i otevření cyklostezky Černotín - Ústí - Hranice,“ doplnil informace k aktuálním projektům náměstek Zácha.

Až 70 procent občanů v České republice vyjadřuje podporu výstavbě cyklostezek a současně si přeje, aby byly tyto stezky více rozšířeny a kvalitnější. Odstranění kritických míst a zlepšování infrastruktury představují zásadní cíle ambiciózního plánu nazvaného Cyklovize 2030, který má i Olomoucký kraj jako svého partnera. Hlavním směřováním tohoto projektu je vytvoření bezpečné dopravní sítě pro cyklisty, chodce a dokonce i pro jezdce na koloběžkách.

Informace o projektech a aktivitách Olomouckého kraje v oblasti cyklodopravy přibližuje dokument pod článkem.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

orehobir orehobir

Informace o projektech a aktivitách Olomouckého kraje v oblasti cyklodopravy přibližuje dokument pod článkem. <a href=";

čtvrtek, 25. května 2023, 16:31

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.