sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Než se vydáte s autem na delší letní dovolenou, věnujte čas pečlivé přípravě svého vozu

S příchodem letní sezóny mnozí netrpělivě očekávají příležitost k naplánování výletu a objevování nových míst. Až 56 procent Evropanů spoléhá na automobil jako na svůj hlavní dopravní prostředek.

Než se však vydáte na delší cesty, je nezbytné připravit sebe i vůz na nečekané poruchy, abyste si výlet užili a vyhnuli se nečekaným nástrahám. Automobiloví odborníci se s ohledem na tuto skutečnost podělili o několik cenných rad, jak nejlépe připravit automobil na letní cesty.

Zkontrolujte stav pneumatik

Ještě předtím, než se vydáte na dlouhou cestu, je důležité, abyste zkontrolovali stav pneumatik a ujistili se, že jsou v dobrém stavu. Kontrola by měla zahrnovat: kontrolu hloubky dezénu, celkový stav pneumatik, nahuštění a doporučený tlak. Pokud jsou pneumatiky příliš opotřebené, doporučujeme je před dlouhou cestou určitě vyměnit.

Proveďte kontrolu vozu

Údržba hraje při vlastnictví automobilu zásadní roli. Ať už je vaše vozidlo spolehlivým partnerem již několik let, nebo jste si ho koupili teprve nedávno, je důležité nechat ho řádně zkontrolovat, než se vydáte na dlouhou cestu. Zkontrolujte systém klimatizace a chlazení, abyste si zajistili komfort i na dlouhých cestách při horkých letních dnech.

„Nefunkční klimatizace vám může vaši cestu opravdu znepříjemnit. Můžete pociťovat únavu a nepohodlí, což může omezit vaše řídící schopnosti. Špatně fungující chladicí systém může mezitím způsobit přehřívání motoru, což by mohlo vést k nákladným opravám a nečekaným poruchám. Nakonec si zkontrolujte historii vozu a zjistěte si informace o minulých poškozeních či stočených kilometrech. Historie může odhalit nedostatky vozu a můžete je vyřešit ještě předtím, než se vydáte na cestu," radí Emilija Bertašiūtė ze společnosti carVertical, která se zabývá historií vozidel.

Myslete na hmyz

Letní výlety mohou být skvělým zážitkem, ale hmyz a brouci mohou vše pokazit. Poslední věc, kterou si na cestě určitě nepřejete je mít ztížený výhled během jízdy kvůli hmyzu. Proto je dobré si pořídit kapalinu do ostřikovačů na odstraňování hmyzu. Tyto specializované kapaliny jsou speciálně navrženy tak, aby rozpouštěly a odstraňovaly zbytky hmyzu a zanechávaly čelní sklo křišťálově čisté.

Připravte si pohotovostní sadu

Nikdo nechce uvíznout na silnici, a k tomu ještě bůhví kde. Musíte se však připravit i na neočekáváné situace a připravit si nouzovou výbavu. Tato výbava by měla obsahovat základní věci, jako je lékárnička, svítilna, startovací kabely, měřič tlaku v pneumatikách, a pokud možno i náhradní kolo. Kromě toho by výbava mohla také obsahovat přenosnou nabíječku na telefon, deku, občerstvení a neperlivou vodu, abyste v případě delšího čekání zůstali hydratovaní a plní energie.

Balte s rozvahou a cestujte nalehko

Aby vaše cesta proběhla hladce a bez problémů, zabalte si rozumně. Dejte přednost základním věcem, které budete opravdu potřebovat a nepotřebné věci nechte stranou, abyste snížili hmotnost zavazadel a zvětšili svůj prostor v autě. Důležité věci mějte v dosahu a sbalte si vhodné oblečení a vybavení na ochranu před sluncem. Dobře zorganizované a lehce zabalené auto pomůže snížit spotřebu paliva a zvýšit celkovou efektivitu, což zajistí příjemnou cestu bez starostí.

„Příprava auta na dlouhé cesty vyžaduje nějaké to úsilí a plánování, ale stojí to za to. Letní dovolená nebo i kratší víkendový výlet tak proběhne bez stresu a vy se nebudete muset obávat žádných nečekaných problémů spojených s vaším autem," dodávají odborníci z carVertical.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.