pátek 29. března 2024 Taťána

Problematické parkování na Sv. Kopečku by měl zlepšit systém řízení dopravy za sedm milionů korun

Olomoucká radnice chce investovat téměř sedm milionů korun do inteligentního systému řízení dopravy na Svatém Kopečku, kde nyní mají řidiči kvůli přeplněným parkovištím v okolí zoologické zahrady často problém odstavit své automobily.

Nový systém bude řidiče navigovat k volným parkovacím místům, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Aleš Jakubec.

"Na celém území Svatého Kopečku bude umístěno proměnlivé dopravní značení, které bude řidiče navádět a informovat o stavu a počtu parkovacích míst na jednotlivých parkovištích," uvedl Jakubec, podle nějž nové dopravní značky budou propojeny pomocí radiové sítě.

Náklady na vybudování proměnlivého dopravního značení na Svatém Kopečku Jakubec odhadl na 6,6 milionu korun. Většinu by podle něj mohla pokrýt dotace z nových evropských fondů pro integrované územní investice ITI.

Na Svatém Kopečku funguje pět odstavných míst pro auta, která dohromady pojmou zhruba 350 osobních vozidel. Radnice chce nyní vytipovat vhodné místo pro občasné záchytné parkoviště mimo Svatý Kopeček, které by mělo být provozováno pouze v nejvytíženějších dnech, jako jsou napříkilad velikonoční svátky. "Odstavné parkoviště by mělo být někde v oblasti Droždína nebo Samotišek," řekl Jakubec.

Návštěvníci svatokopecké zoo, která je dlouhodobě nejvyhledávanějším turistickým cílem v Olomouckém kraji, v letní sezoně často nemají kde zaparkovat. Město se snaží situaci napravit už několik let, zatím marně. Radnice v roce 2013 odložila kontroverzní projekt stavby parkovacího domu a nové plochy k odstavení vozidel u zoologické zahrady, protože se jí nepodařilo získat všechny potřebné pozemky. Investice za 177 milionů korun měla zahrnovat i vybudování přístupové cesty k novému parkovišti.

Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni kvůli nepříznivému počasí klesla. Branami zoo v roce 2015 prošlo 325.733 návštěvníků, meziročně o 31.176 méně. Předloni se počet návštěvníků svatokopecké zoo zvýšil skoro o 36.000 lidí na 356.909.

Čtěte více:

Autoři | Foto olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.