sobota 20. dubna 2024 Marcela

Město plánuje na budoucím konci tramvajové tratě na Nových Sadech zbudovat záchytné parkoviště

Přestupní terminál se záchytným parkovištěm pro auta plánuje olomoucká radnice u budoucí konečné stanice nové tramvajové trati na okraji sídliště Nové Sady. Lidé by se z nového parkoviště dopravili do centra Olomouce vozidly MHD nebo by mohli sednout na kolo a využít k přesunu cyklostezku.

"Chceme udělat z tohoto místa přestupní terminál, kde by byly konečné zastávky některých autobusů, tramvajové trati a bylo by tam možné zaparkovat osobní vozidla. Bylo by to takové záchytné parkoviště mimo centrum města," řekl dnes novinářům primátorův náměstek Ladislav Šnevajs.

Přestupní terminál se záchytným parkovištěm by měl být postaven zároveň s třetí etapou tramvajové trati spojující centrum Olomouce a sídliště Nové Sady, kterou chce radnice dokončit do roku 2022. Město už zahájilo výkup pozemků.

Primátorův náměstek Aleš Jakubec připomněl, že územní plán Olomouce počítá s vybudováním záchytných parkovišť na většině hlavních příjezdů do města, aby se snížil počet automobilů v centru. "Je to ale finančně nákladné. Toto je místo, kde by mohlo být nejreálnější toto parkoviště vybudovat," podotkl Jakubec.

První etapa dvoukolejné trati, která spojuje tržnici s Roosveltovou ulicí a končí v Trnkově ulici, měří 1,4 kilometru a otevřena byla v listopadu 2013. Její stavba stála zhruba 280 milionů. Radnice na projekt dostala dotaci z Programu švýcarsko-české spolupráce, která pokryla více než polovinu celkových nákladů na stavbu trati.

Další plánovaná etapa tramvajové trati měří 1200 metrů. Vede ulicemi Rooseveltova, Zikova, Schweitzerova ve směru k Jižní ulici. Součástí této trati, která si vyžádá investici 200 milionů korun, budou tři nové zastávky. Třetí část směrem na městskou část Slavonín měří 400 metrů a má stát zhruba 100 milionů korun. Radnice chce stavbu financovat s pomocí evropských dotací na integrované teritoriální investice.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.