pátek 29. března 2024 Taťána

Cyklisté se v Olomouci mohou těšit na další stovky metrů cyklostezek

Městu se podařilo dostat dotace na dva projekty, které zpříjemní cyklistům cestování v Olomouci. Jedním projektem je propojení dálkové Jantarové cyklotrasy a cyklostezek v Olomouci, druhým je spojení mezi Týnečkem a Chválkovicemi.

V prvním případě se jedná o napojení dálkové cyklotrasy na existující síť cyklostezek v Olomouci. „Smyslem tohoto počinu je především napojení místních komunikací na hlavní cyklistický dopravní uzel a tím pádem i podpora udržitelných a environmentálně přívětivých forem dopravy,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec.  „Nejen v tomto, ale v obou projektech se jedná současně o naplňování strategických cílů Olomoucké aglomerace, protože páteřní cyklostezky propojují hlavní města této aglomerace a přispívají k lepší mobilitě obyvatel měst při cestách do práce nebo do škol,“ doplnil náměstek Ladislav Šnevajs.

Nová cyklostezka v Jeremenkově ulici bude měřit 230 metrů a součastí projektů bude vybudování děleného přejezdu pro cyklisty a přechodu pro chodce, výsadba zeleně a instalace dvanácti stojanů se čtyřiadvaceti místy pro zaparkování kola u hlavního vlakového nádraží. Výdaje na tuto výstavbu jsou 3,99 milionu korun, z toho podpora ve formě dotací z Integrovaného regionálního operačního programu a ze státního rozpočtu by měla činit celkem 2,53 milionu a 1,46 milionu uhradí město z vlastních zdrojů. 

Cyklostezka vznikne také mezi Týnečkem a Chválkovicemi. Bude měřit přiblizně 630 metrů, součástí projektu je i dopravní značení a rovněž také stojany na kola. Celkové náklady činí 5, 58 milionu korun, dotační podpora by měla v tomto případě být 3,88 milionu korun, město doplatí zbytek.

Obě investiční akce jsou už projekčně připravené. „Cyklostezka v Jeremenkově ulici je těsně před vypsáním soutěže na výběr realizátora. V případě druhé cyklostezky mezi Týnečkem a Chválkovicemi jsou rovněž vydána potřebná povolení. Obě akce bychom chtěli zrealizovat v tomto roce tak, aby mohly být co nejdříve předány veřejnosti,“ popsal připravenost obou projektů investiční náměstek Filip Žáček.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.