čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Město začne upravovat na 400 přechodů ve městě, třetina z nich nesplňuje normy

Olomoucká radnice chystá komplexní úpravu přechodů pro chodce na silnicích a místních komunikacích krajského města. Je jich 400, zhruba třetina z nich nesplňuje normy. Opatření zahrnuje například nové nasvícení či zajištění světelného signalizačního zařízení.

Město připravuje i vybudování nových přechodů, letos by měly vzniknout minimálně čtyři, řekli dnes novinářům zástupci radnice. Olomouc se s problematikou přechodů potýkala v polovině předloňského roku.

"Máme asi 400 přechodů pro chodce na celém území Olomouce. Máme zpracovaný podrobný přehled o jejich umístění, poskytli jsme jej Dopravnímu inspektorátu, který nám k tomu dal vyjádření. Máme tak kompletní pasport přechodů. Konzultovali jsme jej také s komisemi městských částí. Naší prioritou je maximální počet udržovat v takovém stavu, aby sloužily občanům. Prioritou je pro nás bezpečnost," uvedl primátor Antonín Staněk.

Impulsem pro tento krok je nová legislativa, která upravuje bezpečnostní prvky přechodů. Podle primátorova náměstka Aleše Jakubce (TOP 09) zhruba 130 přechodů normy nesplňuje. "Policie nás vyzývá, abychom je uvedli do stavu, který by této legislativě odpovídal. S policií nesouhlasíme, podle nás se norma týká pouze nově budovaných přechodů. Abychom však bezpečnost přechodů zvýšili, chceme je řešit," řekl Jakubec.

Úpravu zhruba 20 až 30 přechodů plánuje radnice v letošním roce, u ostatních investičně náročnějších chce město zpracovat projektovou dokumentaci. Týká se to například přechodů v Krapkově či Havlíčkově ulici, doplnil Jakubec. Vedle toho by letos měly vzniknout minimálně čtyři nové přechody za více než tři miliony korun, a to v Keplerově ulici, v Dlouhé ulici na Lazcích, ve Štěpánovské ulici v místní části Chomoutov a ve Slavonínské ulici na Povelu.

Problémy s přechody, které nesplňovaly nové normy na bezpečnostní prvky přechodů pro chodce, řešila olomoucká radnice v druhé polovině roku 2015. Například v Hodolanech bylo na sklonku letních prázdnin na popud krajského úřadu zrušeno sedm přechodů včetně toho u základní školy. Do sporu nakonec zasáhlo ministerstvo dopravy, které rozhodnutí krajského úřadu zrušilo a město získalo čas na jejich modernizaci. V přezkumném řízení ministerstvo dospělo k závěru, že se nová norma na bezpečnostní prvky přechodů pro chodce nemá aplikovat při údržbě starších přechodů, ale jen při budování nových.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.