středa 24. dubna 2024 Jiří

Stávka řidičů v Olomouckém kraji nebude plošná, na své linky ve čtvrtek vyjede většina spojů

Chystaná stávka řidičů autobusů v Olomouckém kraji zřejmě nebude mít plošný charakter a na své linky by ve čtvrtek měla vyjet většina autobusů. Dnes to řekla mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

Ústředí Odborového svazu dopravy vyhlásilo na čtvrtek celorepublikovou stávku kvůli mzdovým požadavkům.

„V Olomouckém kraji nemáme nahlášenu od žádného dopravce celoplošnou stávku, která by měla ohrozit autobusovou dopravu v regionu," uvedla Navrátilová. Nevyloučila, že se čtvrteční stávky zúčastní někteří řidiči například symbolickou formou. Pokud by se některý z řidičů rozhodl ve čtvrtek za volant autobusu neusednout, tak dopravci musí zajistit náhradu.

Linkovou autobusovou dopravu v Olomouckém kraji provozuje přibližně 15 firem. Dopravci podle Navrátilové už minulý týden přislíbili, že budou o případných stávkujících řidičích krajský úřad včas informovat.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. V současnosti kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o zvýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila od začátku letošního roku minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí. Podle odborů ale řidiči v některých krajích dostali přidáno méně, než očekávali.

Olomoucký kraj kvůli růstu mezd řidičů linkových autobusů, o kterém rozhodla vláda, musí dopravcům ročně zaplatit zhruba o 52 milionů korun víc. Hejtmanství peníze poskytlo z přebytku rozpočtu a částku bude požadovat po státu.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.