čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Od pondělí můžete parkovné v Olomouci zaplatit smskou

Od dnešních 9 hodin se v Olomouci mění podmínky parkování. Jedna hodina stání přijde na třicet korun, zanikly dvě placené zóny a platit lze nově i prostřednictvím textových zpráv. Pro parkování v placené zóně současně přestalo platit dvouhodinové omezení. Co se nemění, je doba placeného stání v zóně placeného parkování. Je vymezena časem od 9 do 18 hodin v pracovní dny.

Strážníci a techničtí pracovníci Městské policie Olomouc dnes nalepili na celkem 28 parkovacích automatů informace s instrukcemi, jak SMS zprávu odeslat.

Důležitá je syntaxe textové zprávy, která se odesílá na číslo 902 66. První dvě písmena OL tvoří kód města, číslice 1 pak označuje jedinou sloučenou zónu placeného parkování a následuje registrační značka vozidla (dříve označovaná jako espézetka).

Správná zpráva vypadá např. takto:

OL 1 0M01234

„Zkušenosti z jiných měst jsou někdy překvapivé. Uživatelé například v textu neudělají mezeru, ale vypíší slovo mezera. Jiní zase podle jiných návodů místo mezery píší ve zprávě podtržítko. Takové SMS ale systém vyhodnotí jako chybné a uživateli zašle chybovou hlášku,“ upozorňuje na důležitost odesílání zprávy ve správném tvaru Martin Luňáček z odboru koncepce a rozvoje magistrátu.

Pokud parkující řidič udělá chybu, tzn. překlepne se například v případě vlastní registrační značky, bude mu částka za parkování stržena, ale stání jeho vozidla se bude strážníkům při kontrole jevit jako nezaplacené. „Reklamaci takového omylu pak bude muset dotyčný řešit na služebně,“ potvrdil za městskou policii mluvčí Petr Čunderle.

Jedna odeslaná SMS představuje jednu zaplacenou hodinu stání. Kdo chce parkovat déle, odešle více SMS za sebou. „Vždy ale musí napřed vyčkat potvrzení o přijetí předchozí zprávy. Zpravidla trvá několik sekund. Pokud by totiž systém reagoval se zpožděním a řidič odeslal více SMS, než jak dlouho by chtěl na místě stát, neměl by již šanci zaplacenou hodinu parkování zrušit,“ uvedl Martin Luňáček.

V každé potvrzovací zprávě je uvedena registrační značka vozidla, datum, čas, kdy skončí zaplacené stání a kód pro následné vyzvednutí elektronického dokladu prostřednictvím webových stránek.

V zóně placeného stání je v Olomouci přibližně 2 200 parkovacích míst. Nová výše poplatku koresponduje s poplatky v jiných městech. „Navíc se v Olomouci platí až od devíti hodin a o víkendu je parkování zcela zdarma,“ zdůraznil náměstek primátora Aleš Jakubec.

Více o parkování najdete na speciální stránce: https://parkovani.olomouc.eu/

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.