pátek 19. dubna 2024 Rostislav

První týden prázdnin zemřelo na cestách méně lidí než loni

První prázdninový týden je na českých silnicích zatím méně tragický než loni. Od pondělí do dnešního odpoledne vyhaslo podle dostupných údajů při dopravních nehodách šest životů. Loni si havárie ve stejném období vyžádaly 15 mrtvých. Vyplývá to z předběžných statistik policie. Výsledek může ještě ovlivnit dnešní večer, kdy se budou motoristé vracet z prodlouženého víkendu.

Nejtragičtějším dnem končícího týdne byla sobota. Na českých silnicích během ní zemřeli tři lidé a dalších pět utrpělo vážná zranění. Jednou z obětí sobotních nehod byl sedmatřicetiletý řidič osobního vozu, který u Kostelce na Jihlavsku narazil do kamionu se vzpříčeným přívěsem.

Zřejmě nejmedializovanější dopravní nehoda začátku letošních prázdnin se stala ve čtvrtek u Obrnic na Mostecku. Do protihlukové stěny tam narazilo osobní auto s dvojicí dívek, které se při jízdě natáčely na mobilní telefon a video posílaly na sociální sítě. Na internet se tak dostaly i záběry pořízené přímo v okamžiku nehody. Řidička auta utrpěla zranění, kterým podlehla v nemocnici. Její spolujezdkyně je hospitalizována a podle vyjádření jejího otce na sociální síti opustí nemocnici v pondělí.

Nejčastější příčinou nehod v prvním prázdninovém týdnu byl podle policejních statistik nesprávný způsob jízdy. Řidiči také často jeli příliš rychle a chybovali při dávání přednosti v jízdě.

Zatímco úvodní týden prázdnin je podle počtu mrtvých méně tragický než loni, o prvním prázdninovém víkendu platí opak. Za první sobotu a neděli po skončení školního roku přišli loni o život čtyři motoristé, letos je počet obětí o dvě vyšší. Bilanci významně ovlivnila nedělní nehoda u Vnorov na Hodonínsku, kde po čelním střetu dvou osobních vozidel zemřeli čtyři lidé.

Za první pololetí letošního roku zemřelo na českých silnicích kolem 230 lidí. Nejtragičtějším měsícem byl červen s 62 mrtvými.

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.