čtvrtek 28. března 2024 Soňa

VIDEO: Řidič několik minut ujížděl policistům, poté na kruháči u teplárny havaroval. Měl dvojitý zákaz řízení

V pátek 21. července se odehrála v ulicích Olomouce divoká honička mezi policií na pětadvacetiletým mladíkem ve svém BMW. Několikaminutová honička skončila lehkou havárií auta, načež policisté muže zadrželi.

Krátce před půl jedenáctou dopoledne si hlídka policie všimla vozidla BMW bez přední registrační značky, řízené mužem, na vedlejším sedadle pak seděla jeho spolujezdkyně. Auto zrovna odbočovalo z ulice Dr. Milady Horákové směrem na Masarykovu. „Na základě místní a osobní znalosti nebylo vyloučeno, že vozidlo řídí osoba, která má uložen zákaz řízení všech motorových vozidel," řekla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Policisté se tedy rozhodli muže zastavit. Ten ale na signalizaci STOP a výstražné majáky reagoval tak, že zrychlil a začal policistům ujíždět po ulici Masarykově, Jeremenkově a Kosmonautů, kde na světelné křižovatce ignoroval značku "Stůj!" a odbočil do ulice Hálkova, ač na křižovatce platí zákaz odbočení vlevo.

„Při tomto odbočovacím manévru ohrozil bezpečnost a plynulost a silničního provozu. S vozidlem pokračoval až k ulici Tovární, kde na kruhovém objezdu dostal smyk a narazil koly pravé strany do obrubníku. Policisté ho vyzvali, aby z vozidla vystoupil. Na to však nereagoval a zůstal ve vozidle. Policisté ho za použití donucovacích prostředků z vozidla vytáhli. Zjistili jeho totožnost, kdy se jednalo o 25letého muže z Olomoucka, který má soudem uloženy dva platné zákazy řízení všech motorových vozidel, a to až do září 2021," řekla Urbánková.

Muž se také odmít podrobit jak orientační dechové zkoušce na alkohol i orientačnímu testu na omamné a psychotropní látky. Policisté zjistili, že vozidlo má navíc prošlou technickou kontrolu.

Řidič je nyní podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dva roky. Jízda vozidlem bez platné technické kontroly a bez přední registrační značky je řešeno samostatně jako přestupek na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


 

Autoři | Foto PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.