středa 24. dubna 2024 Jiří

Stojící vlaky, zablokovaná dálnice a strhnuté střechy. To vše má na svědomí silná noční bouřka

Celkem k 140 událostem vyjížděli hasiči Olomouckého kraje v souvislosti s bouřkou, která dnes úřadovala v brzkých ranních hodinách. Především se jednalo o spadlé stromy a strhnuté střechy domů a firem. Bouřka rovněž zastavila vlakovou dopravu. Spadlé stromy na kolejích znemožnily jízdu zhruba dvěma desítkám vlaků. V terénu je nyní zhruba 20 jednotek hasičů.

Popadané stromy po silné noční bouřce zastavily dopravu na železničním koridoru mezi Olomoucí a Prahou. Doprava tam stála více jak tři hodiny. Kvůli popadaným stromům byla rovněž neprůjezdná dálnice D35 z Mohelnice do Olomouce. Hasiči dosud zaznamenali 140 výjezdů, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

"Doprava je na hlavním koridoru zastavena v úseku mezi Lukavicemi a Štěpánovem. Události tam začaly ve 03:50, původně měla být trať zprovozněna v 07:00, ale čas se posunul. Doprava bude moci být obnovena až po odstranění všech stromů," řekla mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Vlaky tady pořád stojí.

V Olomouckém kraji zastavila bouřka dopravu i na regionálních tratích a to mezi Konicemi a Dzbelí na Prostějovsku, Olomoucí-Řepčínem a Příkazy na Olomoucku a na trati mezi Olomoucí a Uničovem, doplnila mluvčí drah. V několika případech spadl strom na dráty elektrického vedení, přístavky u rodinných domů nebo auta.

Bouřka měla na svědomí kromě spadlým stromů i poničené střechy. Například v Mohelnici vítr poškodil střechu výrobní firmy. V Uničovicích se zase uvolnila asi polovina střechy hangáru. Hasičům pomohla výšková techniky, díky které střechu opět připevnili.

"Na Přerovsku v Teplicích nad Bečvou narazilo osobní auto do spadlého stromu. Auto skončilo částečně v příkopu, ale nikomu se naštěstí nic nestalo," uvedla tisková mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Situaci nadále sledujeme. Při zjištění nových informací vás budeme informovat.

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.