sobota 20. dubna 2024 Marcela

Z kamionu uniklo pět set litrů nebezpečného chloranu sodného

Pět stovek litrů nebezpečného chlornanu sodného uniklo dnes dopoledne z kamionu odstaveného nedaleko hlavní silnice z Přerova do Kokor. Hasiči na místě zasahovali v protichemických oblecích a chemikálii, která se používá například jako dezinfekční prostředek či chlorové bělidlo, zasypali speciálním přípravkem. Odborníci nyní rozhodnou, jakým způsobem bude místo vyčištěno, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Únik chlornanu sodného z proražené nádrže umístěné na korbě kamionu byl hasičům nahlášen kolem 11:00. „Hasiči po příjezdu zjistili, že z odstaveného kamionu uniklo asi 500 litrů chlornanu sodného, který řidič převážel v nádrži o objemu 1000 litrů. Látka unikla jak do půdy, tak na zpevněnou odstavnou plochu, proto velitel zásahu povolal na místo pracovníky životního prostředí," uvedla Hasciková.

Hasiči mezitím postavili dekontaminační stanoviště a průzkumný tým v protichemických oblecích zjistil, že proraženou nádobu na kamionu nepůjde provizorně utěsnit. Hasiči proto chemickou látku přečerpali a uniklý chlornan sodný zasypali sorbentem. V okolí havárie poté položili speciální zábranu, která pohlcuje kapaliny.

Policejní mluvčí Miluše Zajícová dnes řekla, že podle prvotních informací řidič kamionu musel na silnici prudce zabrzdit kvůli automobilu jedoucímu před ním. Při manévru se převrhly barely na korbě kamionu a řidič se rozhodl odstavit vozidlo na plochu vedle silnice. „Okolnosti nehody vyšetřujeme," dodala Zajícová.

Autoři | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.