úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Motoristé a státní svátky v zemích Evropské unie, Norsku a Švýcarsku

Během státních svátků spojených s pracovním volnem bude na silnicích rušno. Nejvíce volna si užívají Finové spolu se Slováky, nejméně pak Nizozemci a Britové. Pozor také na regionální specifika v Itálii, Německu a Španělsku.

Letní prázdniny jsou definitivně minulostí. To ovšem neznamená, že by naši motoristé přestali cestovat po Evropské unii. Jezdit se bude i během pošmourných podzimních měsíců a s příchodem adventu zájem našich občanů o zajímavé evropské destinace tradičně zesílí.

Podobně jako během letních měsíců je dobré pokud možno se vyhnout jízdě v době, kdy je v příslušné zemi státní svátek. To bývá na silnicích rušno, a to i minimálně jeden den před dnem celostátního pracovního a školního volna, v pracovní den, pokud připadne mezi svátek a nejbližší víkend, a samozřejmě též během posledního dne svátečního období.

Doprava bude váznout

„Nezbude než se smířit s tím, že doprava bude váznout. Navíc je třeba počítat s tím, že o svátečních dnech často nenakoupíme ve velkých supermarketech a obchodních domech. Zkrátka na cestu bude dobré vyrazit s dostatečnou časovou rezervou a předem se obrnit potřebnou trpělivostí,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Česká republika se řadí ke státům Evropské unie s největším počtem státních svátků spojených s pracovním volnem. Ročně jich máme celkem 13. Rekordmany jsou ovšem Slováci a Finové, kde si teoreticky mohou užívat až 15 dnů volna. Špatně na tom nejsou ani Portugalci a Španělé se 14 státními svátky spojenými s pracovním volnem. Italové mohou odpočívat 12 dní, stejně je tomu i v Lotyšsku, Maďarsku a Řecku.

„Ovšem v Itálii se ještě můžeme setkat s lokálními svátky vyhlašovanými velkými městy. Rovněž tak i jednotlivé části Španělska k seznamu celostátních svátků přidávají ty své. V Německu má každá spolková země své sváteční dny, většina z nich je společná, některé ovšem specifické,“ upozorňuje Roman Budský.

Nejméně volna v Nizozemsku

Díky tomu je nejvíce volných dnů v Bavorsku (celkově 13), nejméně pak v Dolním Sasku a Šlesvicku-Holštýnsku (jen 9). Nejméně svátků spojených s pracovním volnem mají v rámci EU v Nizozemsku, a to 7. Podobně jsou na tom s 8 dny ve Velké Británii, ovšem i zde jsou mezi jednotlivými jejími částmi rozdíly.

Celosvětově si nejvíce svátků spojených s pracovním volnem užívají v Indii a Kolumbii. Celkově 18 dnů. Následují Thajsko, Libanon, Jižní Korea a Japonsko se 16 dny a s 15 dny pak Argentina společně s Chile.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.