úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Na silnicích Olomouckého kraje letos zemřelo 20 lidí

Na silnicích Olomouckého kraje zemřelo do konce září letošního roku 20 lidí. V porovnání s předchozím rokem je to podstatně méně, tehdy bylo o 14 obětí dopravních nehod více. Vyplývá to z informací Týmu silniční bezpečnosti neziskové organizace Bezpečně na silnicích.

Podle statistik poklesl i počet lidí, kteří se při nehodách těžce i lehce zranili. Na statistikách se podepsala především příznivá bilance nehod o letošních prázdninách.

Podle údajů neziskové organizace vyšetřovali policisté na silnicích Olomouckého kraje během letošních devíti měsíců 3758 nehod, což je o 68 více než loni. Usmrceno při nich bylo 20 lidí, loni ve stejném období to bylo 34 obětí. Těžce zraněno bylo při nehodách 76 lidí, což je meziročně o 46 méně. Snížil se také počet lehce zraněných, bylo jich 1142, což je o čtyři desítky méně.

Poslední tragická nehoda v kraji za uplynulé tři čtvrtletí se stala 26. září. Zemřela při ní mladá žena na dálnici D1 u obce Hrabůvka na Přerovsku při střetu osobního auta, dodávky a nákladního auta. Další dva lidé byli zraněni. V říjnu, který již do statistik zahrnut není, na silnicích Olomouckého kraje zemřeli další dva lidé, obě tragické nehody se staly na Šumpersku. Jde o sedmatřicetiletého motorkáře a řidiče osobního auta, který zemřel po nárazu do stromu u Postřelmova.

V porovnání s ostatními kraji je počet obětí za uplynulých devět měsíců v Olomouckém kraji jeden z nejnižších, ještě méně lidé zemřelo v prvních třech čtvrtletích v Karlovarském a Libereckém kraji, na Vysočině a v kraji Královehradeckém. Společně se Středočeským a Pardubickým krajem zaznamenal Olomoucký kraj v počtu obětí v meziročním srovnání největší pokles.

Snížení počtu tragických nehod v Olomouckém kraji přesně odpovídá poklesu o letošních prázdninách. Tehdy zemřeli při nehodách tři lidé, jeden v červenci a dva v srpnu. Loni o prázdninách si dopravní nehody v kraji vyžádaly 17 životů, řekli již dříve mluvčí olomoucké krajské policie. Loni za celý rok zemřelo na silnicích Olomouckého kraje 40 lidí.

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.