pátek 26. dubna 2024 Oto

Na nové cyklostezky v Olomouckém kraji bylo vyčleněno půl miliardy korun

Více než půl miliardy korun bylo od roku 2009 vyčleněno na stavbu cyklostezek v Olomouckém kraji, který nyní protíná zhruba 337 kilometrů těchto cyklistických komunikací. Vyplývá to z Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji, která byla zveřejněna na úřední desce hejtmanství. Olomoucký kraj má díky milionovým investicím jednu z nejhustších sítí cyklostezek v Česku.

Cyklostezky, což jsou samostatné komunikace pro cyklisty, usnadňují cyklistům dopravu ve městech či mezi obcemi. Spolu s cyklotrasami, které mohou být vyznačeny i na běžné silnici, pomáhají v regionu oživit turistický ruch.

Hlavní část nákladů na stavbu cyklostezek v Olomouckém kraji pokryly evropské dotace Regionálního operačního programu Střední Morava, které obnášely 324 milionů korun. Státní fond dopravní infrastruktury poskytl 130,2 milionu korun a operační program zaměřený na přeshraniční spolupráci mezi Českem a Polskem 15 milionů korun. Z rozpočtu Olomoucké kraje bylo na stavbu cyklostezek od roku 2009 vyčleněno bezmála 48 milionů korun. Další desítky milionů korun do cyklostezek investovaly města a obce.

Od roku 2009 se celková délka cyklostezek v Olomouckém kraji zdvojnásobila. Zatímco v roce 2009 bylo v regionu evidováno 169 kilometrů cyklostezek, tak letos v lednu jich bylo 337 kilometrů. „Většina stávajících cyklostezek na území kraje byla vybudována z iniciativy obcí, případně jejich sdružení," stojí v koncepci. V Olomouckém kraji je nyní zároveň evidováno bezmála 2700 kilometrů značených cyklotras.

Síť cyklostezek postupně buduje například Olomouc, kde už měří přes 60 kilometrů. Také v Přerově či Prostějově se síť cyklostezek průběžně rozšiřuje. Autoři koncepce upozornili na to, že stavba dalších cyklostezek je vzhledem k finanční náročnosti podmíněna získáním dotací. „Obce jsou zpravidla schopné pokrýt náklady související s přípravou projektové dokumentace a s inženýrskými činnostmi. Na vlastní investiční výstavbu však již prostředky vzhledem k potřebám v dalších oblastech nezbývají," uvedli autoři koncepce.

V letech 2002 až 2008 bylo z rozpočtů SFDI a Olomouckého kraje na stavbu cyklostezek v regionu poskytnuty dotace v celkové výši zhruba 150 milionů korun. Cyklostezky a cyklotrasy pomáhají rozvoji turistiky. Například obce na Šumpersku a Jesenicku se snaží přilákat turisty na cyklostezku Stopami krve v Jeseníkách, která vede místy spjatými s čarodějnickými procesy. Města vycházejí vstříc cyklistům i speciální autobusovou linkou lemující cyklistickou stezku Bečva. Z čilého provozu na cyklostezkách a cyklotrasách mají příjmy také majitelé okolních restaurací a penzionů.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.