čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Máte přezuto? Od 1. listopadu byste měli jezdit se zimními pneumatikami

V některých koutech České republiky už nasněžilo a zima je tak za dveřmi. Od 1. listopadu mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky, pokud je na pozemní komunikaci souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo ji na vozovce lze vzhledem k počasí očekávat.

"Nepřipravené řidiče obvykle zalarmuje první sněžení, a pak se rozhodují, zda riskovat jízdu na letních pneumatikách při teplotách pod bodem mrazu. Rozhodně to nedoporučuji, máme zdokumentovanou řadu případů, kdy i dobrý řidič vozidlo na letních pneu nezvládl a skončilo to dopravní nehodou," uvedl viceprezident České asociace asistenčních společností Vladimír Fuchs.

"Řidiči se ve stejném období od 1. listopadu do 31. března mohou setkat s dopravní značkou „Zimní výbava (C 15a)“, která přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik," sdělil tiskový mluvčí policie Libor Hejtman.

Pokud se chystate do hor, určitě byste neměli zapomenout na sněhové řetězy. "Ve vyšších polohách se mohou řidiči setkat s dopravní značkou „Sněhové řetězy (C 5a)“, která přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových řetězů na nejméně dvě hnací kola," dodal Hejtman.

Zimní pneumatiky lze snadno poznat podle symbolu horského masivu se sněhovou vločkou na boku pneumatiky, dále se používá označení M+S, MS, M/S nebo M.S. Zimní pneumatika musí mít výšku vzorku minimálně čtyři milimetry. Za jízdu bez zimních pneu hrozí pokuta až 2500 Kč.

Kromě pokuty při silniční kontrole či problémů při technické kontrole vozidla může být špatně zvolená pneumatika příčinou dopravní nehody. Viník nehody následně může špatné obutí vozidla pocítit při výplatě pojistného plnění.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zimní pneumatiky, sníh, přezutí, pokuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.