sobota 20. dubna 2024 Marcela

Letos bude více silnic v kraji udržováno chemicky. Starat se totiž o ně budou tři soukromé firmy

V Olomouckém kraji bude letos v zimě chemicky udržováno více silnic než v předešlých letech. Sjízdnost silnic první třídy totiž poprvé místo krajské správy zajistí konsorcium tří firem, které vyhrálo v tendru vyhlášeném Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Správa silnic Olomouckého kraje tak bude moci své sypače posílat pouze na cesty druhé a třetí třídy, které spravuje hejtmanství.

Vedení Správy silnic Olomouckého kraje se po vyhlášení výsledků výběrového řízení soustředilo při přípravě plánu letošní zimní údržby pouze na silnice druhé a třetí třídy, kterých je v Olomouckém kraji 3115 kilometrů. „Vzhledem k neúspěchu v tendru na údržbu silnic první třídy bude na 160 kilometrech silnic druhé a třetí třídy změněna technologie údržby z inertního na chemický posyp, takže se zlepší sjízdnost těchto komunikací," řekl vedoucí oddělení silničního hospodářství krajského úřadu František Pěruška.

Délka chemicky udržovaných úseků silnic tak letos v Olomouckém kraji vzrostla ve srovnání s předchozí zimní sezonou o 160 kilometrů na 1926 kilometrů. Pomocí inertního posypu bude udržována sjízdnost 905 kilometrů silnic a pouze s pluhem si cestáři vystačí na 93 kilometrech silnic. Délka neudržovaných úseků silnic druhé a třetí třídy klesne o deset kilometrů na 190 kilometrů.

V Olomouckém kraji je zhruba dalších 400 kilometrů silnic první třídy, o které se v zimě budou nově starat společnosti AVE CZ, Eurovia CS a Stavby, opravy a údržba silnic. „Poprvé po 15 letech nebude Správa silnic Olomouckého kraje zajišťovat zimní údržbu silnic první třídy na území Olomouckého kraje, a to z toho důvodu, že neuspěla ve veřejné zakázce na tyto služby, kterou vypsalo Ředitelství silnic a dálnic ČR," podotkl Pěruška.

Sypače krajské správy sice nebudou v zimě udržovat silnice první třídy, přesto po nich podle Pěrušky jezdit budou, aby se dostaly ke krajským cestám druhé a třetí třídy. Řidičům se tak může v zimě naskytnout obrázek, že po zasněžené silnici první třídy pojede krajský sypač se zdviženým pluhem. Náklady na zimní údržbu silnic v Olomouckém kraji se v průměru pohybují kolem 160 milionů korun za jednu zimní sezonu.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.