pátek 26. dubna 2024 Oto

Přerov má návrh na průtah městem. Výsledkem projektu by měla být plynulejší doprava

Přerovská radnice vybrala v urbanistické soutěži vítězný návrh podoby vnitřního průtahu města, takzvaného průpichu. Stavba by měla být zahájena příští rok, průpich by měl v budoucnu společně s dostavěnými dálničními úseky vyřešit neutěšenou dopravní situaci. Na soutěž vyčlenilo město přes 400.000 korun, mezi šesti architektonickými návrhy vyhrálo pojetí architektů Zbynka Ryšky a Jana Skoupého, řekl novinářům radní Jan Horký.

Nový silniční průtah v oblasti přednádraží protne území ulic Komenského, Havlíčkova, Čechova, Kramářova a Husova. „Je to klíčové pro další rozvoj celého území, protože do dnešního dne tam kromě průpichu nebylo plánováno nic. Nyní už máme jasné mantinely, kde mají vést ulice, kde má být zeleň, kde mohou stát domy. Pro vítězný návrh hlasovala drtivá většina odborné poroty. Návrh umožňuje realizovat zástavbu už nyní bez větších komplikací a zároveň dává možnost toto území ještě více zahustit v případě, že doprava na průpichu poklesne," uvedl Horký.

Soutěž město vyhlásilo v létě s cílem, aby architekti v nové přednádražní čtvrti nastavili jasná pravidla budoucí zástavby, a dali tak místu novou tvář. Plochu kolem takzvaného průpichu obklopuje obytná i průmyslová oblast, ohraničena je areálem pivovaru a další zástavbou. Má zhruba 16 hektarů. „Město bude nyní s vítězem jednat o pořízení regulačního plánu na celé území, jednali jsme také již s případnými investory. Doufáme, že tato lokalita rozvine svůj potencionál, který má," doplnil Horký.

Stavba vnitřního průtahu Přerovem se plánuje už druhé desetiletí. Město si od něj slibuje zklidnění dopravy především v Komenského a Husově ulici. "Průtah začne mimoúrovňovým křížením u podjezdu v Předmostí, pak se napojí na Polní ulici, která bude rozšířena na čtyři pruhy. Následně povede přes křižovatku ulic Polní, Tržní a Dluhonská, poté povede po mostě Legií, přes areál bývalé Juty, kolem autobusového nádraží - až k pekárně v ulici Generála Štefánika," uvedl již dříve náměstek primátora Pavel Košutek.

Stavba vnitřního průtahu Přerovem se plánuje už druhé desetiletí. Město si od něj slibuje zklidnění dopravy především v Komenského a Husově „Průtah začne mimoúrovňovým křížením u podjezdu v Předmostí, pak se napojí na Polní ulici, která bude rozšířena na čtyři pruhy. Následně povede přes křižovatku ulic Polní, Tržní a Dluhonská, poté povede po mostě Legií, přes areál bývalé Juty, kolem autobusového nádraží - až k pekárně v ulici Generála Štefánika," uvedl již dříve náměstek primátora Pavel Košutek.

Podle primátora Vladimíra Puchalského se dá předpokládat, že tento projekt zahájí Ředitelství silnic a dálnic příští rok. Podle mluvčí magistrátu Lenky Chalupové jsou už dva roky na akci vyčleněné peníze, je platné územní rozhodnutí i zajištěný odkup většiny potřebných pozemků či nemovitostí, které budou za pár měsíců zbourány. Stavba bude financována ze státního rozpočtu prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, vyčleněno je na ni 147 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.