pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Řidiči pozor, na rychlost v Hranicích nově dohlíží radar. Doteď město tuto možnost nevyužívalo

Radnice v Hranicích na Přerovsku umístila ve středu do ulic města radar na měření rychlosti projíždějících vozidel. Město dosud radary nepoužívalo. Pro jejich instalaci se rozhodlo ve snaze zvýšit bezpečnost chodců a donutit řidiče, aby dodržovali předepsanou rychlost.

Radar bude město používat na čtyřech místech, přemisťovat je bude podle potřeby, řekl mluvčí radnice Petr Bakovský. Hranice se při pořizování radaru inspirovaly i zkušenostmi jiných měst, v kraji je používá na svých výpadovkách například Šternberk.

„Město dosud žádné takové radary nemělo. Důvodem je prvotně zvýšení bezpečnosti ve městě. Podle předběžných testování radaru na konci loňského roku se nám ukázalo, že třeba na silnici I/35 na Valašské Meziříčí páchají řidiči stovky přestupků, překračují i stokilometrovou rychlost ve městě, takže přecházení vozovky ve chvíli, kdy se po městě řítí někdo takový, je skutečně velmi riskantní," uvedl mluvčí.

Radar bude v provozu nepřetržitě. Zástupci radnice původně vytipovali osm lokalit, nakonec se rozhodli pro čtyři místa, kde jsou podmínky pro jeho instalaci příznivé. Půjde o Smetanovo nábřeží, Sady Československých legií, Žáčkovu ulici a ulici K Nádraží v Drahotuších. „Nyní jsou zprovozněny lokality Smetanovo nábřeží a Sady Československých legií. Zbývající dvě lokality budou zprovozněny na jaře 2018. Radar budeme přemísťovat podle potřeby v nepravidelných intervalech," doplnil Bakovský.

Smetanovo nábřeží, výpadovku směrem na Valašské Meziříčí, zvolilo město kvůli vysokému počtu projíždějících vozidel a ohrožení bezpečnosti přecházejících chodců. „Rizikovým faktorem je i velký počet cyklistů, kteří zde nemají krajnici či vyhrazený jízdní pruh a nepřehledný výjezd z Partyzánské ulice a od sportovního centra Naparia," uvedl Bakovský. Podobná situace je v Sadech Československých legií, silnice zde navíc vede podél parku, kde si často hrají děti. Také zde situaci komplikují cyklisté, kteří zde nemají krajnici či vyhrazený jízdní pruh.

Drahotušemi zase projíždí vyšší počet nákladních aut a to v místech, kde není vybudován chodník. V Žáčkově ulici bylo již v minulosti při měření rychlosti vozidel zjištěno, že někteří řidiči tu výrazně překračují rychlost.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.