úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Radní odvolali ředitele koordinátora krajské dopravy. Důvodem je velké množství stížností od cestujících

Olomoucká krajská rada dnes odvolala ředitele Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) Jaroslava Tomíka. Sdělil to tajemník hejtmana Vladimír Lichnovský. Tomíkovo odvolání radní zdůvodnili mimo jiné četnými stížnosti cestujících na nové jízdní řády veřejné autobusové dopravy, které platí od 1. ledna.

Krajská příspěvková společnost KIDSOK organizuje veřejnou autobusovou a železniční dopravu v Olomouckém kraji.

„Návrh na odvolání je z důvodu nekvalitního řízení organizace při přípravě zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou, a to především nezvládnutí zpracování nových jízdních řádů veřejné linkové dopravy od 1. ledna 2018, které vyvolaly stížnosti široké veřejnosti," stojí v důvodové zprávě k návrhu na odvolání Tomíka z funkce.

„Dnešní rozhodnutí Rady Olomouckého kraje respektuji. Jsem rád, že jsem se mohl podílet na vybudování Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje a stát od jeho vzniku v čele této organizace. Za uplynulých šest let se nám podařilo připravit systémové, koncepční a strategické změny, které dosud žádný kraj v takovémto časovém úseku nezvládnul. Stojí za tím obrovské úsilí kolegů, kteří společně se mnou věnovali veřejné dopravě v Olomouckém kraji spoustu energie. Patří jim za to moje poděkování," řekl odvolaný ředitel Tomík.

Na obsazení postu ředitele KIDSOK krajský úřad vypíše výběrové řízení. Radní dnes rozhodli, že do doby nástupu nového ředitele bude tuto příspěvkovou organizaci řídit nynější Tomíkova zástupkyně Kateřina Suchánková.

Nové jízdní řády veřejné autobusové dopravy v Olomouckém kraji platí od 1. ledna a vzbudily značnou diskuzi cestujících. Lidé se pozastavují například nad tím, že autobusy přijíždějící do Olomouce ve směru od Hluboček, Doloplaz a Velké Bystřice nově zastavují pouze na autobusovém nádraží.

Některým cestujícím vadí, že příměstské autobusy od Nového roku už nejezdí po všech zastávkách ve městech jako dosud či že děti z Konicka budou do školy místo autobusem jezdit vlakem. Vedení KIDSOK tyto změny zdůvodnilo snahou zvýšit efektivitu dopravního systému či omezenou kapacitou prostoru před hlavním vlakovým nádražím.

 

Jste v posledních týdnech spokojeni s dopravou v kraji?

Celkem hlasovalo359 čtenářů

Autoři | Foto kidsok.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.