pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Město chystá novinky v placení parkovného. Bude webová aplikace a půjde platit za kratší dobu

Olomoučany i návštěvníky města čekají v dohledné době změny k lepšímu, co se parkování týče. Jednak vznikne aplikace, přes kterou se bude dát pohodlně parkování platit, řidiči budou ale také moci platit za kratší dobu parkování.

Realizaci webové aplikace bude provádět firma MPLA, která byla vybrána ze třech zájemců. „Tato firma nabízí aplikaci webovou, není tedy nutná instalace a aktualizace aplikace v mobilu, takže ji může požít každé zařízení, které má připojení k internetu," vysvětluje náměstek primátora Aleš Jakubec. Jako jediná firma také podle města nabídka možnost zabezpečení platby bez 3D secure, takže nevyžaduje po uživatelích používat 3D secure kód. Aplikace bude propojena s portálem Mapy.cz, provozovatel garantuje, že na zaplacení parkovného budou stačit tři kliknutí.

Druhou novinkou je úprava plateb v platebních automatech ve městech. Od druhé hodiny parkování bude možné platit za kratší časové úseky, než je celá hodina. „V praxi to znamená, že řidič nemusí zaplatit za dvě hodiny parkování, i když bude chtít parkovat třeba hodinu a dvacet minut. V tomto případě nezaplatí 60 korun, ale jen 40 korun," vysvětluje Jakubec. V případě SMS platby ale zůstává pevná cena za hodinu v podobě 30 korun.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.