sobota 20. dubna 2024 Marcela

Podle Zahradníčka budou další změny v jízdních řádech krajské dopravy zapracovány během března

Další větší úpravy jízdních řádů veřejné autobusové dopravy, které v Olomouckém kraji platí od 1. ledna a ihned sklidily kritiku cestujících i starostů, budou provedeny do poloviny března. Na jednání krajského zastupitelstva to dnes řekl hejtmanův náměstek Jan Zahradníček (ANO), podle kterého se největší problémy v nových jízdních řádech linkových autobusů podařilo vyřešit už v lednu.

„V druhé vlně vychytáme další problémy (v jízdních řádech) a vrátíme se ke starému modelu, který nejvíce vycházel z připomínek starostů," řekl zastupitelům Zahradníček. Posíleny budou autobusové spoje v pracovních dnech, naopak klesne počet víkendových spojů, aby byly zachovány celkové parametry soutěže na linkovou autobusovou dopravu v kraji. „Eliminovány budou ty víkendové spoje, které jsou nevytížené," dodal Zahradníček. Menší změny jízdních řádů budou i v dalších měsících.

Podle vedoucí oddělení dispečerského řízení Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého (KIDSOK) kraje Lenky Zajíčkové bylo zejména na Hranicku, Prostějovsku a Přerovsku po Novém roce problémových míst v autobusové dopravě tolik, že některé úpravy musely být v lednu kvůli nedostatku času odloženy a budou vyřešeny v následujících týdnech.

Nové jízdní řády linkových autobusů začaly v kraji platit 1. ledna, přičemž si na ně hned po Novém roce stěžovalo velké množství cestujících. Na problémy s autobusovou dopravou upozornila také olomoucká radnice. Krajská rada pak kvůli tomu odvolala ředitele KIDSOK Jaroslava Tomíka.

Podle poslance a opozičního zastupitele Mariana Jurečky (Koalice pro Olomoucký kraj) mělo hejtmanství připomínky starostů k novým jízdním řádům k dispozici už od loňského října, takže chyby mohly být napraveny mnohem dříve. „Starostové říkali, že mají pocit, že jejich připomínky nejsou objektivně vyřizovány," podotkl.

Podle Zahradníčka byl problém s novými jízdními řády do značné míry způsoben špatnou komunikací s bývalým vedením KIDSOK, což je příspěvková organizace kraje. „KIDSOK moc neinformoval a když už, tak se stavěl do roviny, že to dělá nejlépe a nikdo do toho moc nemluvte," podotkl Zahradníček.

Nové jízdní řády autobusů v kraji hned na začátku roku vzbudily bouřlivou diskusi cestujících. Lidé se pozastavovali například nad tím, že autobusy přijíždějící do Olomouce ve směru od Hluboček, Doloplaz a Velké Bystřice zastavují jen na autobusovém nádraží a nejezdí až k vlakovému. Některým cestujícím vadilo, že příměstské autobusy už nejezdí po všech zastávkách ve městech jako dosud či že děti z Konice a okolí budou do školy místo autobusem jezdit vlakem. Vedení KIDSOK tyto změny zdůvodnilo snahou zvýšit efektivitu dopravního systému či omezenou kapacitou prostoru před hlavním vlakovým nádražím.

KIDSOK organizuje veřejnou autobusovou a železniční dopravu v Olomouckém kraji. Dopravu cestujících v kraji zajišťují čtyři autobusoví dopravci, Dopravní podnik města Olomouce a České dráhy.

Autoři | Foto KIDSOK facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.