pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucký kraj dá půl miliardy na opravu výtluků a mostů na silnicích druhé a třetí třídy

Více než půl miliardy korun investuje letos Olomoucký kraj do oprav silnic druhé a třetí třídy. Opraveny budou výtluky, mosty, opěrné zídky a chystá se i údržba zeleně, sdělil hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Na rekonstrukci a údržbu krajských silnic hejtmanství letos podle Oklešťka vyčlenilo 523 milionů korun. „Kromě údržby bude krajská správa silnic pokračovat také v modernizaci silniční sítě, přičemž důraz chceme dát na cesty nižších tříd, které jsou často ve špatném stavu," uvedl.

Na letošním seznamu oprav je podle Oklešťka například silnice ze Štarnova do Březce nebo z Litovle do Nových Zámků na Olomoucku. V obci Nemile na Šumpersku je naplánován průtah, patnáct milionů korun si pak vyžádá úprava cesty ze Šumvaldu do Dlouhé Loučky na Šumpersku.

Jednou z největších krajských akcí bude rekonstrukce silnice z Písečné do Velkých Kunětic na Jesenicku. Oprava pěti kilometrů vozovky a stavba nových autobusových zastávek a chodníků tam vyjde zhruba na 81 milionů korun.

Mimo krajských prostředků plánuje Správa silnic Olomouckého kraje investovat také peníze z evropských dotačních programů. Pokud letos Státní fond dopravní infrastruktury opět poskytne peníze na silnice druhé a třetí třídy, mohlo by hejtmanství podle Oklešťka získat na jejich opravy dalších 254 milionů korun.

Olomoucký kraj vlastní zhruba 3100 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Odborníci odhadují, že jejich oprava bude stát přibližně 20 miliard korun. Kraj do rekonstrukce a údržby silnic v předchozích letech ročně s pomocí státních dotací investoval asi miliardu korun.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky silnice, opravy, výtluk, most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.