pátek 29. března 2024 Taťána

Rychlost řidičů v Přerově budou hlídat radary

Rychlost řidičů na silnicích ve třech místních částech Přerova začnou střežit radary. Nainstalovány budou ještě letos, město za ně zaplatí přes dva miliony korun. Radary budou dohlížet na řidiče v Lověšicích, Lýskách a Kozlovicích.

Magistrát bude muset být kvůli této novince posílen o sedm zaměstnanců, kteří se budou zabývat přestupky. Další pracovní místo pak vznikne u městské policie. To řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

S návrhem na měření rychlosti přišel jako první výbor pro místní části. Respekt řidičů k dopravnímu značení v uvedených lokalitách je podle výboru malý. „Dopravní omezení rychlosti na silnici u Lověšic řidiči respektovali sotva dva měsíce. Během ledna a února už značku přehlíželi a překračovali rychlost. Mnohdy se ani nesnaží sundat nohu z plynu a jedou po čtyřproudové silnici, jako by tam žádná křižovatka nebyla. Právě na tomto úseku u Lověšic se staly v posledních deseti týdnech dvě smrtelné nehody," uvedl předseda výboru Radek Pospíšilík.

Město nyní schválilo dodávku radarového měřiče včetně čtyř skříní a softwaru na zpracování přestupků za 2,3 milionu korun. „Systém je opatřený modulem, který umožňuje rozpoznat registrační značky vozidel. Měření je možno provádět v obou směrech," uvedl náměstek primátora Pavel Košutek (ANO).

Systém podle něj umožní také samostatné zpracování oznámených přestupků - čili zjištění provozovatele auta v centrálním registru vozidel, ověření v registru obyvatel, zpracování výzvy a její odeslání, evidenci předepsaných plateb a kontrolu jejich úhrady. Systém zvládne i nutné propojení na další software, který magistrát při vyřizování přestupků využívá.

Podle zástupců radnice by díky operativnosti systému měli být úředníci schopni dodržet zákonem stanovené lhůty pro zpracování přestupků. „Předpokládáme, že budeme mít ke zpracování 150 oznámení denně, což dělá 3000 přestupků měsíčně," uvedla Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

V souvislosti se zavedením radarového měření rychlosti bude muset město přijmout do pracovního poměru osm nových zaměstnanců. Výběrové řízení na jejich pozice už bylo v pátek vyvěšeno na webu města. „Problematikou přestupků v souvislosti s radarovým měřením se bude zabývat šest nových úředníků z odboru evidenčních správních služeb, jeden úředník posílí odbor ekonomiky a přijmout bude třeba i jednoho pracovníka městské policie," uvedl vedoucí personálního oddělení přerovského magistrátu Radek Kuchta.

Mzdové náklady na sedm úředníků magistrátu vyjdou rozpočet města na půl roku na částku 2,5 milionu korun. Technika a vybavení kanceláří bude stát jednorázově asi milion korun.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky správa, automobilová, policie, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.