pátek 26. dubna 2024 Oto

V úterý 3. dubna začne stavba protipovodňové ochrany Olomouce

Stavba další etapy rozsáhlé protipovodňové ochrany na řece Moravě nedaleko historického centra Olomouce začne příští týden v úterý. Stavební práce budou zahajovány postupně a důležitý most v Komenského ulici bude uzavřen až v květnu. V okolí stavby budou platit dopravní omezení už od příštího týdne, řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Stavba protipovodňové ochrany v této části Olomouce bude trvat zhruba čtyři roky.

„Nejdříve dojde k vytyčení inženýrských sítí, přípravě staveniště, statickému zajištění přilehlých objektů a zemním pracím. Rovněž budou zahájeny práce pro založení provizorní lávky u mostu Komenského, na niž budou přeloženy inženýrské sítě z mostu před jeho zbouráním. Tato lávka bude současně sloužit během stavby mostu pro přechod chodců přes Moravu," uvedl Chmelař.

V úterý budou uzavřeny úseky silnic v ulicích Nábřežní, Blahoslavova, Sokolovská, Na Letné a Kpt. Nálepky a Husova. „Kompletně uzavřená bude ulice Blahoslavova a Nábřežní, ostatní ulice budou uzavřené pouze v úsecích přilehlých k mostu Komenského. Samotný most Komenského bude průjezdný v obou směrech," podotkl Chmelař.

Most v Komenského ulici bude uzavřen 21. května. „Individuální doprava bude mít možnost projet přes most do 20. května, pro městskou hromadnou dopravu zde bude zachován průjezd až do 30. června. Autobusy budou ale moci téměř celou dobu projíždět stavbou v předpolí mostu," řekl Chmelař.

Po uzavření mostu povede základní objízdná trasa pro nákladní auta ve směru od Šternberka po silnici I/46 v ulicích Divišova, Hodolanská, Tovární, Velkomoravská a Brněnská na D35 v obou směrech. Pro osobní vozidla bude objízdná trasa vyznačena ulicemi Divišova, Hodolanská, Tovární, Velkomoravská, Albertova. Ve směru od Uničova, Štěpánova a Chomoutova povede objízdná trasa po ulici Lazecká, Na Střelnici k okružní křižovatce ulic Dobrovského a Na Střelnici.

Po dobu stavebních prací bude veřejnosti k dispozici několik kontaktních pracovníků, jejichž telefonní čísla a e-mailové adresy jsou zde.

Stavba této části protipovodňových opatření u centra Olomouce má stát zhruba 750 milionů korun. Součástí projektu je vybudování dvou nových mostů. Jako první bude uzavřen most v Komenského ulici. Na jaře 2020 by měl přijít na řadu most na Masarykově třídě. Celková doba výstavby protipovodňových opatření v této části Olomouce potrvá 48 měsíců.

Protipovodňová opatření po dokončení ochrání Olomouc před více než třísetletou povodní, zatímco nyní koryto řeky Moravy pojme padesátiletý příval vody. Celková investice je odhadována na 1,75 miliardy korun. V roce 2013 byla dokončena stavba protipovodňových opatření, díky nimž jsou před záplavami z Moravy lépe chráněni obyvatelé čtvrtí Nové Sady a Nový Svět. Nyní byla zahájena příprava protipovodňových opatření v severní části Olomouce i na opačné straně.

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons Zdroj: https://www.olomouckadrbna.cz/zpravy/spolecnost/7308-rok-a-pul-uzavrena-krizovatka-u-bristolu-kvuli-budovani-protipovodnovych-opatreni-mesto-zas

Štítky stavby, voda, Povodí Moravy, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.