čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Od 1. května začne Olomouc brázdit nová tramvajová linka s označením U

Nová tramvajová linka s označením U začne od úterý 1. května zkušebně jezdit v Olomouci, v níž propojí konečné zastávky Neředín a Nová Ulice. Na lince U cestující při jízdě na této trase už nebudou muset přesedat, sdělila dnes ČTK mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

„Linka bude provozována v pracovní dny v intervalu 60 minut a bude se jednat o garantovaný nízkopodlažní spoj," uvedla Krčová. Pokud se nová linka osvědčí, bude od letošního prosince začleněna do běžných jízdních řádů olomoucké MHD.

Nová tramvajové linka U spojí lidnaté sídliště Nová Ulice přes centrum Olomouce s městskou částí Neředín, kde nedaleko konečné zastávky funguje krematorium, hřbitov či Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého. Směrem na Novou Ulici linka projíždí kolem fakultní nemocnice.

„O zavedení linky na trase z konečné zastávky v Neředíně na konečnou zastávku Nová Ulice, která pro cestující znamená komfort bez nutnosti přesedání, jsme rozhodli na základě podnětů cestujících," uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD). Nová tramvajové linka podle něj dostala označení U, jelikož její trasa na mapě MHD toto písmeno připomíná.

DPMO v roce 2016 po Olomouci přepravil 54,7 milionu lidí, stejně jako v roce 2015, kdy se ve městě zastavil několikaletý pokles počtu cestujících v tramvajích a autobusech městské hromadné dopravy. DPMO, jehož stoprocentním vlastníkem je město, předloni provozoval 68 tramvajových vozidel a 77 autobusů. Údaje za loňský rok zatím nebyly zveřejněny.

Autoři | Foto Facebook DPMO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.