pátek 26. dubna 2024 Oto

Z Horního náměstí vyrazilo v neděli na spanilou jízdu 1300 motorkářů, padl rekord

Přes 1300 motorkářů z celého Olomouckého kraje, ale i z ostatních koutů republiky se dnes vydalo z centra Olomouce na zhruba sedmdesátikilometrovou společnou vyjížďku, která symbolicky otevřela jejich letošní sezonu. Obří kolona motorek všech typů i stáří bez ohledu na kubaturu strojů se rozjela z Horního náměstí, kde si přehlídku motocyklů mohli prohlédnout i kolemjdoucí. Návštěvníky motorkáři zdravili přidáváním plynu, burácení strojů se tak rozléhalo po celém centru města. V počtu účastníků letos padl rekord.

Slunečné počasí přilákalo na sraz obrovské množství motorkářů, radnici na Horním náměstí obklopili tentokrát ze všech stran. Náměstí bylo jejich stroji zcela zaplněno. „Přijelo letos dohromady přes 1300 motorek. Měli jsme dosavadní rekord 1260; dosud jsme však neměli motorky z obou stran radnice. Rekord tak padl," řekl dnes Radek Raška z pořádajícího sdružení Olomouc Bikers. „Jde o zahájení motoristické sezony. Není to na kubaturu, na značku, na věk ani na pohlaví a barvu kůže. Setkávají se zde všichni, kteří mají rádi motorky," doplnil pořadatel.

Motorkáři se v tak početném davu scházejí v Olomouci již desátým rokem. Smyslem setkání bylo podle pořadatelů umožnit milovníkům těchto strojů se společně setkat, případně se domlouvat na společných akcích či vyjížďkách. "Jezdím sem každý rok. Je to o společném setkání, pokecu, společné vyjížďce, potkávám se tady se známýma," pochvaloval si dnes Jan Pastorek z Brodku u Prostějova, který dojel na tříkolce Rewaco.

Trasu společné vyjížďky pořadatelé akce každoročně obměňují. Letos zamířili motorkáři směrem na Uničov, ve finále si užili zatáček nad Šternberkem na trase Ecce Homo, které bylo jejich cílem. „Musíme co nejkratší cestou z města, abychom co nejméně zasáhli dopravu. Ono se to nezdá, ale když vyjedeme z náměstí v tisíci motorkách, tak je 15 minut zastavená doprava.Poté se ještě doprava dlouhou dobu vzpamatovává. Proto jezdíme nejkratší cestou ven. Letos jedeme po obcích okolo Olomouce," doplnil pořadatel.

Podle pořadatelů není jednoduché udržet na cestách tak početný zástup motocyklistů v jedné koloně. Pomáhá tomu i řazení strojů. „Je to složitější, předek musí jet hrozně pomalu a ti, co dojíždějí vzadu, už letí. Jezdí většinou až dvojnásobnou rychlostí. Snažíme se proto nejpomalejší a nejmenší obsahy motorek řadit dopředu. Za nimi poté jedou padesátky, stopětadvacítky, tříkolky, čtyřkolky a veteráni a vzadu nakonec jedou silnější stroje," dodal Raška.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.