úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Novou ředitelkou KIDSOK bude po Tomíkovi od června Kateřina Suchánková

Novou ředitelkou společnosti Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) bude od 1. června Kateřina Suchánková. Už na začátku letošního roku byla pověřena řízením této příspěvkové organizace po odvolání jejího dlouholetého ředitele Jaroslava Tomíka. Výsledky výběrového řízení na obsazení funkce ředitele KIDSOK dnes schválila krajská rada.

Do výběrového řízení na ředitele KIDSOK se přihlásili čtyři zájemci. „Po zvážení odborné stránky, na kterou jsme kladli velký důraz, se jevila jako nejvhodnější uchazeč paní Suchánková," řekl dnes novinářům hejtmanům náměstek Jan Zahradníček.

Suchánková byla podle Zahradníčka schválena jednomyslně. Volba padla na právě na ni hlavně kvůli jejím zkušenostem s provozováním veřejné dopravy v kraji. Příští rok končí smlouvy na regionální železniční dopravu a bude třeba připravit nové.

Tomík byl krajskou radou odvolán na začátku letošního roku kvůli novým jízdním řádům linkových autobusů, které v Olomouckém kraji začaly platit 1. ledna. Hned po Novém roce si na ně stěžovalo mnoho cestujících. Na problémy s autobusovou dopravou upozornila také olomoucká radnice.

Lidé se po Novém roce pozastavovali například nad tím, že autobusy přijíždějící do Olomouce ve směru od Hluboček, Doloplaz a Velké Bystřice zastavovaly jen na autobusovém nádraží a nejezdily až k vlakovému. Některým cestujícím vadilo, že příměstské autobusy už nejezdí po všech zastávkách ve městech jako dosud nebo že děti z Konice a okolí budou do školy místo autobusem jezdit vlakem. Tomík tyto změny zdůvodnil snahou zvýšit efektivitu dopravního systému či omezenou kapacitou prostoru před hlavním vlakovým nádražím.

Jízdní řády linkových autobusů v Olomouckém kraji byly v lednu a únoru postupně upraveny a většina kritizovaných nedostatků odstraněna. Podle vedoucí oddělení dispečerského řízení KIDSOK Lenky Zajíčkové bylo nejvíc problémových míst zejména na Hranicku, Prostějovsku a Přerovsku Dopravu cestujících v Olomouckém kraji zajišťují čtyři autobusoví dopravci, Dopravní podnik města Olomouce a České dráhy. Olomoucký kraj za prokazatelnou ztrátu, což je rozdíl mezi náklady a výnosy z jízdného, platí železničním a autobusovým dopravcům 900 milionů korun ročně.

Autoři | Foto archiv KIDSOK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.