čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: V olomoucké fakultce funguje nový vjezdový a parkovací systém

Už jste to ve Fakultní nemocnici Olomouc jako řidiči možná zažili. Všechna parkovací místa u klinik a oddělení byla plná a volno bylo jen na centrálním parkovišti. Už brzy bude těchto komplikací mnohem méně. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji totiž chystá nový vjezdový a parkovací systém, který vychází vstříc návštěvníkům. Ti budou moci nově parkovat na kterémkoliv volném parkovacím místě v areálu nemocnice, zatímco zaměstnanci FN Olomouc musejí využít především vyhrazená parkoviště.

Další důležitou změnou je způsob úhrady parkovného. Parkovné už od řidičů nebude vybírat obsluha při výjezdu, zaplatit bude nutné v parkovacích automatech. Nemocnice si nejdříve nový systém od 4. června vyzkouší, ostrý provoz zahájí na podzim.

„Uvědomujeme si, že pro pacienty a návštěvníky není vždy jednoduché v areálu zaparkovat. A vzhledem k tomu, že neustále usilujeme o zkvalitňování našich služeb, chystáme opatření, která by jim měla usnadnit parkování v blízkosti jednotlivých klinik a oddělení. Zaměstnanci nemocnice totiž budou mít vyhrazená parkoviště tak, aby místa parkovací plochy v blízkosti klinik a oddělení byla k dispozici právě pro pacienty,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. Návštěvníci tak budou moci zaparkovat na kterémkoliv volném parkovacím místě v areálu nemocnice. Informační tabule na vjezdech navíc budou informovat o aktuálně volném počtu parkovacích míst na centrálním parkovišti.

Nový vjezdový systém přinese i důležitou změnu v systému platby parkovného. Dosud řidiči platili u obsluhy při výjezdu z areálu, nově budou muset parkovné uhradit v parkovacích automatech, umístěných na centrálním parkovišti, za stánkem s občerstvením u budovy jídelny (výjezd na ulici Hněvotínská) nebo u výjezdu na ulici I. P. Pavlova. „Automaty budou v provozu již od 4. června, kdy zahajujeme zkušební provoz nového systému. Ten potrvá minimálně tři měsíce. Po tuto dobu zůstane u vjezdů na ulicích I. P. Pavlova a Hněvotínská přítomna obsluha, která bude připravená řidičům poradit a případně pomoci se zaplacením parkovného,“ doplnil Ing. Roman Žurek z Obchodního úseku FN Olomouc.

Přestože dojde k zásadní změně vjezdového a parkovacího systému, cena parkovného ve FN Olomouc zůstane stejná. Za vjezd do areálu a první půlhodinu řidiči zaplatí 5 korun, za další půlhodinu zase 5korun a za každou další hodinu pak10 korun. „Parkování v naší nemocnici je tak stále je jedno z nejlevnějších v porovnání s nemocnicemi v celé České republice. Například za čtyři hodiny stání u nás pacienti zaplatí čtyřicet korun,“ zdůraznil ředitel Roman Havlík.

Připravovaná změna se dotkne všech, kteří do areálu vjíždějí auty, tedy návštěvníků, zaměstnanců, dodavatelů i vozů integrovaného záchranného systému. Nemocnice proto spustila speciální webové stránky parkovani.fnol.cz, které obsahují všechny potřebné informace. „Budou dostupné nejen během zkušebního provozu, ale samozřejmě také po ostrém spuštění v podzimních měsících,“ ubezpečil Žurek.

Tisková zpráva | Foto fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.