čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: Kompletně uzavřený most v Komenského ulici nahradila provizorní lávka

Už v neděli 1. července byl pro veškerou dopravu uzavřen most v Komenského ulici. Otevřena tak byla provizorní lávka pro pěší. Na tu byly přeloženy i veškeré inženýrské sítě. Lávka je široká sedm a dlouhá šedesát metrů, a její ocelová konstrukce stojí na pilířích typu PIŽMO.

„Nejnáročnější stavební práce jsme načasovali na začátek letních prázdnin, abychom minimalizovali dopady stavby na dopravu a život ve městě. V následujícím období Povodí Moravy sníží hladinu řeky na minimum, abychom mohli začít rozebírat konstrukci mostu v Komenského ulici. Souběžně budeme čistit dno koryta od sedimentů,“ uvedl Jakub Vlk, vedoucí střediska HSV divize Speciální stavby ze společnosti SILNICE GROUP.

Olomouc čelí povodním pravidelně. V průběhu 20. století bylo město zasaženo záplavami jedenáctkrát. Koryto řeky Moravy se průběžně upravovalo na vyšší kapacitu, ta však byla vždy překonána. Nejničivější povodeň v historii postihla Olomouc v roce 1997, kdy se ocitla pod vodou třetina města a v okrese zahynulo 5 lidí. Právě tato událost byla hlavním impulsem k diskuzi o protipovodňové ochraně a realizaci aktuální investice.

Etapa II. B budování protipovodňové ochrany Olomouce zahrnuje úpravy koryta řeky Moravy v délce 1,9 km od ústí Střední Moravy k mostu v Komenského ulici. Etapa II. B zahrnuje výstavbu hrází a protipovodňových zdí a rozšíření koryta a nábřeží a snížení částí koryta zaplavovaných při vyšších průtocích.

Pravý břeh řeky Moravy bude po ukončení této etapy v tomto úseku širší o 11 až 12 metrů a levý břeh o 3 až 4 metry. Součástí projektu je také demontáž stávajících mostů a výstavba mostů nových v ulicích Masarykově a Komenského.

Foto Pavel Snášel

Štítky protipovodňová opatření, most, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.