pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Příprava demolice mostu v Komenského ulici byla zahájena

Dělníci zahájili přípravu demolice starého mostu v Komenského ulici, která je součástí na jaře zahájené stavby rozsáhlých protipovodňových opatření v této části Olomouce. Automobilová doprava je už několik týdnů odkloněna na vedlejší ulice a nedaleko mostu v Komenského ulici byla minulý týden zprovozněna provizorní lávka pro pěší. Díky tomu tam zůstane zachován přechod přes řeku Moravu, řekl vedoucí střediska HSV divize Speciální stavby ze společnosti Silnice Group Jakub Vlk.

„Nejnáročnější stavební práce jsme načasovali na začátek letních prázdnin, abychom minimalizovali dopady stavby na dopravu a život ve městě. V následujícím období Povodí Moravy sníží hladinu řeky na minimum, abychom mohli začít rozebírat konstrukci mostu v Komenského ulici. Souběžně budeme čistit dno koryta od sedimentů," uvedl Vlk.

Provizorní lávka měří na délku přes 60 metrů a široká je více než sedm metrů. Lávku, která je založena na mostních pilířích, tvoří příhradová ocelová nosná konstrukce typu Bailey Bridge. Tuto speciální konstrukci vyvinuli za druhé světové války Britové a dosud se ve světě používá jako provizorní přemostění například právě při uzavírkách mostů.

Starý most v Komenského ulici byl na konci května kvůli zahájené výstavbě protipovodňové ochrany města a chystané stavbě dvou nových mostů uzavřen pro osobní dopravu a od začátku července přes něj nesmí jezdit ani MHD či záchranáři. Doprava byla odkloněna.

Na jaře zahájená stavba protipovodňových opatření u centra Olomouce má stát zhruba 750 milionů korun. Součástí projektu je vybudování dvou nových mostů v Komenského ulici a na Masarykově třídě. Výstavba protipovodňových opatření v této části Olomouce potrvá celkem čtyři roky a zahrnuje například výstavbu hrází a protipovodňových zdí či rozšíření koryta řeky Moravy i nábřeží.

Několik let postupně budovaná protipovodňová opatření po dokončení ochrání Olomouc před více než třísetletou povodní, zatímco nyní koryto řeky Moravy pojme padesátiletý příval vody. Celková investice je odhadována na 1,75 miliardy korun. V roce 2013 byla dokončena stavba protipovodňových opatření, díky nimž jsou před záplavami z Moravy lépe chráněni obyvatelé čtvrtí Nové Sady a Nový Svět. Nyní byla zahájena příprava protipovodňových opatření v severní části Olomouce i na opačné straně.

Autoři | Foto Pavel Snášel

Štítky protipovodňová opatření, most, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.