čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Počet seniorů usmrcených na silnicích se výrazně zvýšil

Na českých silnicích za letošní první pololetí v důsledku dopravních nehod zemřelo 59 seniorů, nejvíce od roku 2008. Loni za stejné období zemřelo kvůli nehodám 37 seniorů, uvedlo dnes v tiskové zprávě Centrum dopravního výzkumu. Meziročně se podle centra snížil o 22 počet těžce zraněných seniorů. V uplynulém půlroce bylo při haváriích na českých silnicích těžce zraněno 214 seniorů, podle centra tedy lidí nad 65 let.

Ze všech usmrcených při dopravních nehodách bylo seniorů 25 procent, z těžce zraněných tvořili 20 procent. Z průměru výrazně vybočují Královéhradecký a Jihomoravský kraj. Zatímco v Královéhradeckém kraji bylo usmrceno šest seniorů (což je 60procentní podíl), v Jihomoravském kraji pak osm usmrcených seniorů znamenal polovinu všech usmrcených. Jihomoravský kraj pak dominuje se 39 seniory ve statistice těžce zraněných seniorů, na všech těžce zraněných se tam senioři podíleli téměř třetinou (32 procent).

Z pohledu účastníka silničního provozu a fatálních následků tvoří největší skupinu chodci senioři - 16 úmrtí a 75 těžce zraněných, následují cyklisté - osm úmrtí a 46 těžce zraněných a řidiči motorových vozidel - 19 úmrtí a 34 těžce zraněných. Celkem tři ze 16 usmrcených chodců-seniorů byli usmrceni a devět ze 75 bylo těžce zraněno při zhoršené viditelnosti. Sedm z osmi usmrcených cyklistů-seniorů nemělo přilbu, v případě těžce zraněných pak 37 ze 46. Senioři za první pololetí tvořili podle centra polovinu všech usmrcených cyklistů. Ze statistiky také vyplývá, že tři z 19 usmrcených řidičů-seniorů nebyli připoutáni bezpečnostním pásem.

Foto Austin Neill, Unsplash

Štítky senioři, nehody, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.