sobota 20. dubna 2024 Marcela

Policie vyšetřuje tragickou nehodu u Bohuňovic pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti

Tragickou nehodu na silnici mezi Olomoucí a Šternberkem, při které v pondělí zemřeli dva dospělí a dítě, vyšetřuje policie pro podezřeníze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti. Dechová zkouška u řidiče nákladního auta, se kterým se osobní auto srazilo, byla negativní, řekla krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Pokud by se prokázalo, že nehodu zavinil řidič odbočujícího osobního auta, který při havárii zemřel, případ policie s největší pravděpodobností odloží. V Olomouckém kraji, ale i v celé republice jde letos o jednu z nejtragičtějších nehod co do počtu obětí.

„K přesnému určení příčin nehody jsme si vyžádali znalecké posudky z oboru soudního lékařství, silniční dopravy a ke zkoumání technického stavu vozidla, jejichž vypracování může trvat v řádu několika týdnů až měsíců," uvedla policejní mluvčí. „Orientační dechová zkouška na alkohol i orientační test na omamné a psychotropní látky byly u řidiče nákladního vozidla negativní," doplnila Urbánková.

Nehoda se stala kolem 14:30 na hlavním tahu mezi Olomoucí a Šternberkem v blízkosti čerpací stanice na křižovatce směrem na Bohuňovice. V osobním autě cestovalo pět lidí, šlo o prarodiče a tři děti. Oba starší dospělí na místě svým zraněním podlehli, na místě zemřelo také jedno z dětí. Záchranáři se je snažili resuscitovat, ale bez úspěchu. Druhé dítě utrpělo těžká mnohočetná poranění a bylo transportováno leteckou záchrannou službou do brněnského traumacentra. Třetí dítě utrpělo lehká poranění a bylo převezeno do olomoucké fakultní nemocnice.

Okolnosti nehody policie i nadále vyšetřuje, pravděpodobnou příčinou bylo nedání přednosti v jízdě. Policisté v pondělí uvedli, že osobní auto jelo ve směru od Olomouce a chtělo odbočit doleva směrem na Bohuňovice. „Do protisměru jelo v té chvíli od Šternberka nákladní auto, kterému bohužel nedali přednost, a došlo k fatálnímu střetu," řekla v pondělí policejní mluvčí Marie Šafářová.

Podobně tragická nehoda se stala letos v lednu, kdy při nehodě autobusu nedaleko Horoměřic u Prahy zemřeli rovněž tři lidé. V Olomouckém kraji se dosud nejtragičtější letošní nehoda stala na konci března, kdy při havárii čtyř aut zemřely dvě malé děti. Řidiče osobního auta, který nehodu podle policie zavinil, čeká soud. Žalobce jej v těchto dnech obžaloval z usmrcení z nedbalosti, muž navíc měl v krvi kolem dvou promile alkoholu. Od nehody je ve vazbě, hrozí mu až deset let vězení.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky nehoda, Bohuňovice, smrt, vrtulník, vyšetřování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.