pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Pádem dítěte z vlaku na Olomoucku se bude zabývat krajský soud

Případ tragického vypadnutí dítěte z vlaku na Olomoucku míří ke krajskému soudu. Vlakvedoucí Jarmila Soukupová a průvodčí Jana Stejskalová, které za usmrcení z nedbalosti potrestal soud podmíněným trestem, se proti rozsudku okresního soudu odvolaly, řekl předseda olomouckého okresního soudu Bronislav Beran. Obě dostaly 18 měsíců s dvouletou zkušební dobou, původně jim hrozilo až šest let vězení. Ženy nesouhlasí s trestem ani s vinou, žádají zproštění. Odvolání si podal nakonec i žalobce kvůli přeřeknutí soudce.

„Proti rozsudku se odvolaly obě obžalované i státní zástupce. Obě obžalované se odvolaly jak do výroku o vině, tak do výroku o trestu. Spis je ještě na okresním soudu, v nejbližší době bude poslán na odvolací řízení ke krajskému soudu," uvedl Beran.

Podle rozsudku okresního soudu ženy porušily své povinnosti, když se nepřesvědčily o řádném uzavření dveří. Vlak z olomoucké stanice vyjel poté s nedovřenými dveřmi, z nichž později ve stokilometrové rychlosti dítě vypadlo. Ženy porušení předpisů před soudem několikrát odmítly. „Odvolali jsme se ze stejných důvodů, které uvedl můj právní zástupce v závěrečné řeči," řekla vlakvedoucí Jarmila Soukupová. Její obhájce před soudem poukázal na to, že ženy žádné předpisy neporušily a ani nebylo v silách vlakové čety zajistit dovření dveří za situace, kdy nebyl ve všech vagonech automatický systém.

Odvolání podal nakonec i žalobce Jaroslav Rašendorfer, žádá však pouze opravu v rozsudku kvůli přeřeknutí soudce. „Odvolání jsem nepodal kvůli tomu, že bych byl nespokojen s trestem, ale kvůli tomu, aby to mohl krajský soud opravit," řekl státní zástupce Jaroslav Rašendrofer.

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Podle rozsudku vyjel vlak z olomouckého nádraží s nedovřenými dveřmi. Kvůli zrychlování soupravy na trati mezi hlavním nádražím a Štěpánovem se dveře ve více než stokilometrové rychlosti samovolně otevřely a dítě, které v té době čekalo na matku a sestru u toalety, vytáhly ven. Dívka po pádu zemřela.

Podle okresního soudu ženy nereagovaly nijak na nástup posledního cestujícího a dveře po něm nezkontrolovaly. Podle tehdejších předpisů se o tom měly pohledem přesvědčit, což ani jedna ze své pozice udělat nemohla, tvrdí soud. Obžalované svou vinu u soudu popřely, podle nich z jejich strany nešlo o nedbalost. Zastal se jich vrchní komisař Správy železniční dopravní cesty, řekl, že žádné pochybení vlakové čety neshledal.

Spis měl téměř 700 listů, obsahoval řadu znaleckých posudků a dokumentů. Policisté při vyšetřování uvedli, že pokud by se tato tragédie stala později, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy, v době tragédie to neumožňoval právní řád. České dráhy, které se s rodinou vyrovnaly mimosoudně, poté zavedly řadu opatření, aby podobné tragédii zabránily.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vlak, pád, dítě, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.