sobota 20. dubna 2024 Marcela

Do Olomouce dnes přicestoval prezidentský vlak, k vidění bude na nádraží ve čtvrtek a pátek

Tři salonní vozy, které sloužily nebo byly přímo vyrobeny pro československé prezidenty, jsou k vidění na prvním nástupišti olomouckého hlavního nádraží. Do hanácké metropole je spolu s dalšími historickými vagóny přivezla parní lokomotiva u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa. Souprava v Olomouci zůstane do pátku 20. července.

„Ve sbírce Národního technického muzea i ve vozovém parku Českých drah je v současnosti dochováno celkem pět železničních salónních vozů, které v různých etapách sloužily československým prezidentům pro jejich jízdy po republice i do zahraničí. Z této pětice vagónů jsou tři provozuschopné,“ sdělil generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Soupravu vedenou parní lokomotivou Rosnička tvoří salónní vozy T. G. Masaryka z roku 1930, Františka Ferdinanda d‘Este z roku 1909 a vůz vyrobený pro první muže Československa v roce 1968. Unikátní projekt podpořil Olomoucký kraj.

„Prezidentský vlak není jen lahůdkou pro příznivce železnice, ale také pro všechny občany. Vždyť sto let od založení Československa, které nám připomíná, je největší oslavou našeho národa v jeho novodobých dějinách,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury František Jura.

Uvnitř jednoho z vagónů najdou lidé výstavu, která prezentuje cestování československých prezidentů po železnici.

„Do Olomouce přijel prezidentský vlak ze Zlína. Veřejnost si jej může prohlédnout ve čtvrtek 19. a v pátek 20. července od 10.00 do 18.00 hodin, a to zdarma,“ dodal Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

Olomoucký kraj se letos zapojil do řady dalších projektů, které připomínají 100 let od založení Československa.

„Zlatým hřebem oslav bude zářijový open air koncert přímo před budovou krajského úřadu, na který už teď všechny srdečně zvu,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Tisková zpráva | Foto IDS JMK - oficiální profil - Facebook

Štítky prezidentský vlak, nádraží, výstava, Masaryk, prezidenti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.