čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Policisté se na Červenohorském sedle zaměřili na motorkáře. Pokutovali jich třicet, jeden jel do zatáček i 170 km/h

Více než 30 motorkářů pokutovali o víkendu jeseničtí policisté při rozsáhlé kontrole na Červenohorském sedle, které v v letní sezoně přitahuje milovníky rychlých strojů. Nejčastěji překročili povolenou rychlost. Jeden z rekordmanů podle policie přes horské sedlo plné zatáček jel rychlostí 170 kilometrů za hodinu. Policisté přistihli i řidiče pod vlivem alkoholu nebo na strojích ve špatném technickém stavu, řekla jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Na motocyklisty se policisté zaměřili na horském sedle v sobotu a neděli. Měřili nejen rychlost, monitorovali i způsob jízdy a kontrolovali technický stav motocyklů. „Policisté během dvou dnů zkontrolovali 146 motocyklů a osm osobních vozidel. Spáchání přestupku zjistili u 34 motorkářů a osmi řidičů vozidel," uvedla policejní mluvčí.

Uložením pokuty na místě vyřešili policisté 32 prohřešků, dalších deset přestupků oznámili správnímu orgánu. „Nejvyšší povolenou rychlost, a to 90 kilometrů za hodinu, překročilo 15 řidičů," uvedla mluvčí. Kromě rychlosti 170 kilometrů za hodinu projel sedlem i řidič, který dosáhl rychlosti 164 kilometrů za hodinu. Ve špatném technickém stavu bylo 13 motocyklů. „Všichni motorkáři i řidiči se během kontroly podrobili dechovým zkouškám na alkohol. Dva motorkáři měli zkoušku pozitivní do jednoho promile," doplnila mluvčí.

Mezi kontrolovanými řidiči byli i cizinci, třem z nich policisté uložili kauci v celkové výši 30.000 korun. Všichni tři měli registrační značky nečitelné nebo špatně umístěné tak, že byla znemožněna či podstatně ztížena její čitelnost, dodala mluvčí.

Problémy s neukázněnými motorkáři na Červenohorském sedle řeší policisté několik let. Opravená silnice láká řidiče rychlých strojů z tuzemska i sousedního Polska. Před lety na problém upozorňovali také obyvatelé nedalekých Filipovic, kteří tehdy předali policii petici se dvěma stovkami podpisů. Na úseku řeší policisté často i dopravní nehody, loni v říjnu zde zemřel sedmatřicetiletý motocyklista, který na silnici vedoucí z Koutů nad Desnou na Červenohorské sedlo po projetí zatáčky vyjel ze svého jízdního pruhu vpravo a narazil do svodidel.

Autoři | Foto PČR

Štítky motorkáři, Červenohorské sedlo, policisté, kontroly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.