čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

VIDEO: Nové olomoucké tramvaje EVO1 za sebou mají testovací jízdy

Do vozového parku Dopravního podniku města Olomouce po několika letech přibyl nový model tramvaje. Tramvaje EVO1 navazují na českou tradici tramvají s délkou 15 metrů, kterou u nás započaly nejúspěšnější tramvaje T3 (ČKD Tatra), píše se na oficiálním Facebooku podniku.

Vůz má dva plně otočné podvozky – otočné kolem středové osy (Komfort Plus) s pevnými nápravami, které jsou poháněné asynchronním trakčním motorem Pragoimex o výkonu 65 kW. Tramvaj je vybavena třemi typy brzd - provozní elektrodynamická motorová, parkovací kotoučová a nouzová elektromagnetická kolejnicová brzda. Střecha je opláštěná nerezavějící ocelí a karoserie a čela jsou vyrobena z laminátu.

Do jednoho plně bezbariérového vozu se čtyřmi dveřmi se vejde 32 sedících a 75 stojících pasažérů. Druhé dveře od řidiče jsou vybaveny výsuvnou protismykovou plošinou. 

Celý vůz je klimatizovaný, z toho důvodu jsou větrací okénka vybavena systémem, který v případě zapnutí klimatizace zamezí otevírání oken. „Interiér tramvaje je ošetřen nástřikem s nanotechnologií, který odstraňuje zápach a bakterie,“ píše se dál na Facebooku DPMO.

Kamery ve všech vozech

Kamerový systém v nových tramvajích je bez záznamu, slouží totiž ke kontrole aktuální situace řidičem. Kamera, která má několikahodinový záznam je na čelním skle.

Foto Facebook Dopravní podnik města Olomouce, Ivo Spisar

Štítky tramvaje, nové vozy, testovací provoz, DPMO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.