sobota 20. dubna 2024 Marcela

DPMO loni opět přepravil méně cestujících, pokles se ale zmírnil

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) loni opět přepravil méně cestujících, pokles byl ale mírnější než v předchozích letech. Zatímco v roce 2012 tramvaje a autobusy DPMO přepravily 52,7 milionu lidí, loni jich bylo 52,5 milionu.

"Pokles počtu přepravených cestujících se v uplynulém roce sice nezastavil, ale oproti minulým letům se výrazně zmírnil. Z téměř pětiprocentního poklesu v každém z uplynulých dvou let dosáhl v posledním meziročním srovnání desetinu této hodnoty, tedy 0,4 procenta," uvedlo vedení DPMO.
   

DPMO loni na svých internetových stránkách uspořádal anketu, s jejíž pomocí chtěl zjistit důvody, proč cestující mění využívání MHD či přecházejí na individuální dopravu. "Z došlých názorů převládaly aspekty časové u dojíždění do cíle, kterého není možné dosáhnout přímým spojem. To byla i nejčastější příčina přechodu k individuální dopravě i za cenu ekonomické nevýhodnosti," upozornilo vedení DPMO.
   

Zatímco v předchozích letech nejdříve cestující DPMO přecházeli z časových jízdenek na jednorázové a poté klesl prodej obou typů jízdenek, tak loni se odbyt časových kuponů takřka nezměnil. Snížil se pouze prodej jednorázových cestovních dokladů.
   

Tržby DPMO z prodeje jízdného loni mírně vzrostly ze 142,8 milionu v roce 2012 na 144,3 milionu korun. Na úhradu prokazatelné ztráty město poskytlo podniku dalších 217,4 milionu korun a čtyřmi miliony korun přispěl krajský úřad.
   

DPMO v loňském roce jízdné nezdražil. Základní jízdné v olomoucké MHD podražilo naposledy v srpnu 2011 o dvě koruny na 14 korun. Tržby DPMO loni ovlivnila integrace soukromého autodopravce do dopravního systému i rozhodnutí radnice dotovat jízdenky členům odboje a čestným dárcům krve.
   

DPMO loni provozoval 70 tramvajových vozidel a 77 autobusů. Tramvaje ve stotisícové Olomouci v roce 2013 přepravily 22,8 milionu cestujících a autobusy 29,7 milionu lidí.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.