sobota 20. dubna 2024 Marcela

Od července si bude možné zakoupit roční kupón na městskou hromadnou dopravu

Dopravní podnik města Olomouce přichystal pro občany Olomouce a okolních vesnic změnu - od červenci bude možné na pokladnách Dopravního podniku zakoupit roční "tramvajenku", jejíž základní cena bude 3200 korun.

Lidé, kteří denodenně využívají městskou hromadnou dopravu, můžou už teď zvažovat, zda se jim od července vyplatí lépe koupit si celoroční jízdenku, nebo se spokojí se stávajícími čtvrletními či měsíčními kupóny. Ten roční bude stát na pokladnách Dopravního podniku 3200 korun, cestující tak mají šanci ušetřit ve srovnání s dvanácti měsíčními jízdenkami 1000 korun, se čtyřmi čtvrtletními pak 400 korun.

"Poté, co jsme zavedli bezplatnou přepravu seniorů, je to další krok, kterým chceme zatraktivnit městskou hromadnou dopravu," uvedl Staněk.

Novinka bude platit i u zlevněného jízdného, kde za roční jízdenku pasažér zaplatí 1600 korun. V této kategorii bude zavedena také nová desetiměsíční jízdenka na MHD. Výhodná bude hlavně pro studenty, kteří v Olomouci netráví letní prázdniny.

Hlavní myšlenkou, proč zavést roční kupón, je podle primátora Staňka větší využití dopravy ze strany obyvatel okolních obcí, kteří mohou v rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje jízdné zóny 71 Olomouc kombinovat při cestách do krajského města i z něj. "Jako nejvýhodnější se jeví nákup roční jízdenky pro zónu 71 Olomouc a měsíční jízdenky pro ostatní zóny," řekl Staněk.

Město přitom v současné době trpí úbytkem obyvatel využívajících městskou hromadnou dopravu. V roce 2012 dopravní podnik přepravil 52,7 milionu lidí, předloni jich bylo 52,5 milionu. V roce 2013 už pokles nebyl tak markantní, nicméně klesající trend v posledních rocích pokračuje.

DPMO předloni na svých internetových stránkách uspořádal anketu, kterou chtěl zjistit důvody, proč cestující mění využívání MHD či přecházejí na individuální dopravu. "Z došlých názorů převládaly aspekty časové u dojíždění do cíle, kterého není možné dosáhnout přímým spojem. To byla i nejčastější příčina přechodu k individuální dopravě i za cenu ekonomické nevýhodnosti," upozornilo vedení DPMO.
   

Podnik provozuje zhruba 70 tramvajových vozidel a 77 autobusů. Tramvaje ve stotisícové Olomouci v roce 2013 přepravily 22,8 milionu cestujících a autobusy 29,7 milionu lidí.

Autor: L. Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.