čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucké radnici se nelíbí uzavírka kvůli rekonstrukci nádraží

Olomoucké radnici se nelíbí termín plánované dopravní uzavírky, kterou si vynutí oprava podjezdu a železničního mostu v městské části Pavlovičky. Město chce se Správnou železniční dopravní cesty (SŽDC) jednat o přesunutí uzavírky z původně plánovaného podzimu na letní měsíce, kdy automobilový provoz na této rušné výpadovce není tak intenzivní. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jan Holpuch (ODS). Oprava podjezdu a železničního mostu je součástí rozsáhlé rekonstrukce hlavního nádraží v Olomouci. ČTK zjišťuje vyjádření SŽDC.

Oprava železničního mostu a podjezdu v Pavlovičkách podle Holpucha na 70 dní uzavře ulice Pasteurova a U Podjezdu. "Jsme si vědomi významu této investice, na druhé straně však musíme logicky vyvinout veškerou snahu k tomu, aby dopady na chod města byly pokud možno co nejmenší," uvedl Holpuch.
   

Podle radních není myslitelné, aby oprava mostu a podjezdu byla zahájena v září, kdy touto částí města denně projedou tisíce automobilů. "Hodláme mučinit veškeré kroky k tomu, abychom investora přiměli k posunutí termínu tak, aby práce proběhly v průběhu července a srpna, kdy není doprava ve městě tak intenzivní, jako právě na začátku září," podotkl náměstek Ivo Vlach (TOP 09).
   

Modernizace železniční stanice Olomouc, která byla zahájena loni v polovině října, zahrnuje rekonstrukci nástupišť, podchodu, kolejí, mostů na příjezdové trase i zabezpečovacího zařízení. V podchodu by měly být instalovány jezdící schody. Jedna z nejfrekventovanějších stanic v zemi navíc získá další nástupiště a bezpečnost cestujících a provozu bude nově hlídat kamerový systém.
   

Rekonstrukce železniční stanice Olomouc bude stát 1,894 miliardy korun bez DPH. Původní odhady hovořily o nákladech 3,1 miliardy korun. Zakázku vyhrálo sdružení REŽOL, které tvoří firmy OHL ŽS a Alpine Bau CZ. Termín dokončení stavby je naplánován na srpen 2016. Původně měla být modernizace stanice hotova do konce roku 2015, avšak její zahájení zpozdilo odvolání jednoho z uchazečů o zakázku k antimonopolnímu úřadu.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.