pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoučtí silničáři kvůli počasí zatím ušetřili, věnují se údržbě

Tuny posypového materiálu a tisíce litrů nafty zatím uspořili silničáři v Olomouckém kraji díky teplému zimnímu počasí. Sníh dosud odklízeli z cest jen výjimečně, spíše je zaměstnávala námraza. Pracovníci správy silnic se tak místo zimních zásahů věnují údržbě či ořezávání dřevin kolem silnic. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Určitě jsme uspořili, bude to v tunách na posypovém materiálu a tisícilitrech na naftě. Na mzdách však určitě ne, když je takové počasí, chlapi dělají něco jiného. Ať už jsou to ořezy kolem cest, čistí se značky a patníky a spravují vyvrácené značky," řekl dnes ČTK dispečer z olomoucké správy silnic Jaroslav Loun. Sníh ze silnic odklízeli naposledy koncem listopadu, vyjížděli především do okolí Šternberka. Silnice jsou v regionu již řadu dní holé a sjízdné bez omezení, sypou se jen když hrozí námraza.

Podobná situace je i na severu Olomouckého kraje. Ani tam nemají správci silnic potíže s odklízením sněhu, zaměstnává je spíše hrozba námrazy. "Určitě jsme uspořili, to v každém případě. Do horských oblastí však vyjíždíme denně, jestli napadl sníh, nebo ne je sypači jedno, vyjet se musí. Opticky ale vidím, že materiálu ubývá méně, zatím se ale úspora spočítat nedá," řekl dnes ČTK dispečer šumperské správy silnic.

Kvůli teplému počasí uspořili i jeseničtí silničáři. "Teprve nyní dělám uzávěrku za prosinec, ale úspora na materiálu proti loňsku byla, jsme lehce pod čísly z loňska a předloňska. Výjezdy jsme měli skrz námrazy, takže náklady na naftu byly," podotkl dispečer jesenické správy silnic.

Stejně jako silničáři v ostatních částech kraje se i správci cest na Šumpersku a Jesenicku věnují především náhradním pracím, údržbě nebo ořezávají náletové dřeviny kolem cest.

Zimní údržbu v předchozím roce silničáři v Olomouckém kraji kvůli častému sněžení a kolísavým teplotám zařadili mezi nejnáročnější za posledních několik let. Velká byla podle nich i spotřeba posypového materiálu. Počasí však může dosavadní úspory silničářů ještě značně narušit. Loni silničáři ještě na přelomu března a dubna odstraňovali závěje ze silnic na severu Olomoucka a na Prostějovsku.

Zdroj: ČTK

Foto: i.idnes.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.