úterý 19. března 2024 Josef

Ulici Ladova čeká o víkendu úplná uzavírka

Stavební práce související s bezbariérovými úpravami v Ladově ulici se dostávají do závěrečné fáze. Ulici v městské části Hejčín čeká o víkendu 15.-16. listopadu úplná uzavírka. Na vyfrézovaná místa bude totiž stavební firma pokládat asfaltový koberec. Poté už řidičům skončí nepříjemné projíždění staveništěm.

Podle původního plánu měly práce na bezbariérových úpravách Ladovy ulice skončit v pondělí 3. listopadu. Vzhledem k tomu, že v době realizace investice zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR opravy ve Velkomoravské a Lipenské ulici, musel být harmonogram prací pozměněn.

Stavební firma dosud nemohla začíst klást asfalt, protože by se tím zkomplikoval provoz na už tak dopravou neúměrně zatížené komunikaci. Pokládka asfaltu je tak z tohoto důvodu naplánovaná na víkend 15. a 16. listopadu. Město, které je investorem, tak rozhodlo ve snaze, co nejméně komplikovat provoz v této lokalitě a také ve snaze maximálně zkrátit závěrečné stavební práce. Ostatní úpravy, které nevyžadovaly výrazná dopravní omezení či uzavírky ulice, jsou u konce.

Objízdná trasa je v době uzavírky stanovena ulicemi Tomkova, Na Šibeníku, Litovelská, Palackého, Hynaisova, Studentská, Na Střelnici. Ve volném jízdním pruhu bude stavbou umožněn kyvadlově průjezd autobusovému provozu – pouze linkám č. 12, 18 a 21 (a linkám jiných dopravců).

Od soboty 22. 11. 2014 bude zprovozněna zastávka Ladova směr Tomkova na komunikaci ul. Ladova, a to zastávkovém zálivu cca 70 m dále od původní zastávky. Zastávka u vjezdu na odstavnou plochu bude zachovaná opět pouze pro výstup.

 

V rámci bezbariérových úprav vznikly v Ladově ulici středové ostrůvky pro snadnější přecházení, upravily se přechody, chodníky, vjezdy a nový je i záliv pro stání autobusů městské hromadné dopravy s bezbariérovým nástupištěm. Náklady na úpravy přišly na zhruba 4 miliony korun, přičemž 2,8 milionu pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Nová trasa, která ulehčí život nejen handicapovaným občanům, navazuje na již dokončenou úpravu ulic na Lazcích realizovanou v roce 2012.
Projekt Bezbariérová Olomouc, který město naplňuje už do roku 2001, pomáhá odstraňovat různé typy překážek, jež brání hůře pohyblivým občanům nebo třeba rodičům s kočárky v pohybu po městě. Za tu dobu už vznikla propojená síť bezbariérových tras napříč Olomoucí, přístupné jsou téměř všechny veřejné budovy a podařila se i další zlepšení. Patří mezi ně zvuková smyčka pro neslyšící v divadle či haptické modely památek pro zrakově postižené. Město Olomouc za projekt dostalo cenu Evropské komise.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.