úterý 19. března 2024 Josef

Kriminalisté znovu žádají obžalobu primátora Lajtocha

Primátor města Přerov Jiří Lajtoch (ČSSD) bude nejspíše spolu s dalšími šesti zástupci přerovského magistrátu znovu obžalován. Olomoucké Drbně to dnes řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Návrh podala protikorupční policie už počtvrté. Dosud však příslušná žalobkyně stíhání pokaždé zastavila s tím, že dotyční trestný čin nespáchali. Loni na podzim jí však byla kauza odebrána a přidělena jinému žalobci. Podle šéfa olomouckého krajského státního zastupitelství Víta Kasíka tentokrát bude obžaloba podána.
   
Policie navrhuje obžalovat Jiřího Lajtocha a jeho kolegy z vedení města ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podezření se týká dvou veřejných zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců. Obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Navíc takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma, která zakázku vyhrála. V obvinění hrají roli také osobní vazby politiků na stavební firmu.

Vedení přerovské radnice čelí tomuto obvinění už třetím rokem. Jakoukoliv vinu odmítají. Kromě Lajtocha je stíhán jeho náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba.

L. Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.