čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Lipníku odhalili "nesmazatelnou stopu" Cimrmanova Torza

Lipník nad Bečvou na Přerovsku má další lákadlo, které připomíná smyšleného českého génia Járu Cimrmana. Dnes odhalený památník vzdává hold jeho následovníkům, lipenské kapele Cimrmanovo Torzo. Skupina dostala v roce 2006 cenu města za "nesmazatelnou stopu", kterou zanechala na kulturním životě Lipníka. Ode dneška si na ni obyvatelé i návštěvníci města mohou i sáhnout.

Kovová "nesmazatelná stopa" je na jednom ze dvou betonových kvádrů o váze kolem 300 kilogramů a rozměrech asi 1,4 krát jeden metr, které tvoří památník umístěný před nedávno otevřeným kulturním domem Echo. "Lidé se nás po udělení ceny města pořád ptali, kde tu nesmazatelnou stopu máme. Tak jsme si ji vytvořili," řekl ČTK manažer skupiny Cimrmanovo Torzo Jan Šablický. Kapela funguje od roku 1966.

Říká o sobě, že je složená ze zkušených muzikantů, jež dohromady svedla láska k big beatu a touha hrát. Za dobu svého fungování několikrát změnila název. V roce 1969 inspirovaly muzikanty rozhlasové pořady z nealkoholické vinárny U Pavouka a pozdější divadlo Járy Cimrmana. Rozhodli se proto přejmenovat na Jára Cimrman Group a později v 70. letech na Torzo. Koncem 90. let se vrátili oklikou k Cimrmanovi a název rozšířili na Cimrmanovo Torzo.

"Je známo, že Jára Cimrman si zapisoval své okamžité hudební nápady na útržky ze starých kalendářů, které měl vždy v kapse. Byl dosti šetrný. A taky sem tam některý útržek ztratil. Potom jej velmi usilovně, leč marně hledal. Na těchto nalezených kalendářních útržcích partitur a hudebních nápadů si leckdo ve světě založil celoživotní hudební kariéru," popsal Šablický. Cimrmanovo Torzo podle něj některé tyto v celém světě známé skladby znovu interpretuje, a to "zcela v duchu Cimrmanových představ".

Podle starosty Lipníku Miloslava Přikryla má kapela sama "cimrmanovský nádech". "Jsou to fajn kluci, kteří Járu Cimrmana uznávali i v dobách, kdy to nebylo příliš populární. Před několika lety také přišli s nápadem pojmenovat po něm jednu ulici," řekl Přikryl. Lipník nad Bečvou má tak od roku 2007 nábřeží Járy Cimrmana. Netypicky, ale zcela v duchu cimrmanovských tradic, se však jedná o uličku v centru města, tedy daleko od vodního toku.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.