čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Povodí Moravy u Plumlovské přehrady postaví mokřad

Povodí Moravy zahájilo u Plumlovské přehrady stavbu mokřadu, který bude čistit vodu přitékající do této nádrže. Stavba mokřadu, jehož součástí bude hráz z kamenů, přijde na tři miliony korun. Plumlovská přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze vypuštěna v závěru roku 2009 a letos na podzim bylo po dokončení stavebních prací zahájeno její napouštění. Mokřad je jedním z opatření, která mají zabránit opětovnému znečištění přehrady.

Jan Hodovský, který je pověřený výkonem funkce generálního ředitele Povodí Moravy, dnes ČTK řekl, že hráz bude dlouhá 110 metrů a oddělí mokřad od Plumlovské nádrže. Hráz zajistí udržení vody, která je nezbytná pro mokřadní vegetace. "Vhodná kombinace vodního a mokřadního biotopu v této litorální (pobřežní) zóně dokáže částečně odstranit zvýšený přísun živin ve vodě,“ uvedl Hodovský.

Po stavbě hráze mokřadu dělníci upraví okolní terén i koryta říčky Hloučely a potoku Kleštínku. Na jaře příštího roku bude pobřežní pásmo osazeno vegetací a v jeho v závěru se do přehrady vrátí škeble a velevruby. "Rybáři následně začnou se zarybňováním Plumlovské nádrže a pokusí se dosáhnout co největší rovnováhy mezi nedravými a dravými rybami, aby dravé ryby mohly alespoň po určitou dobu regulovat početnost drobných kaprovitých ryb, které se úspěšně množí," podotkla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Odborníci v okolí Plumlovské přehrady v létě instalovali čtyři kontejnery naplněné síranem železitým, které mají snížit obsah fosforu a dalších živin ve vodě přitékající do nádrže. Pomocí těchto srážedel by se v přehradě už neměly přemnožit sinice, kvůli nimž byla nákladná revitalizace vodní nádrže v roce 2009 zahájena.

Plumlovská přehrada se už postupně napouští vodou a příští letní sezonu bude plná. Vodní nádrž s čistou vodou by měla v regionu oživit turistický ruch, který po vypuštění vodního díla výrazně ochabl. Povodní Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun.

Hráz Plumlovské přehrady z roku 1932 je první v tuzemsku, jež se dočkala tak zásadního zásahu. Díky masivní investici bude přehrada bez nutnosti dalších velkých oprav nejméně 50 let plnit protipovodňovou funkci.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.