čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na konci října čekají Olomoučany v centru města čtyřdenní oslavy 100 let Československa

Výstavy, divadelní představení, besedy a koncerty, ale i dobovou rozcvičku, netradiční prezidentské volby nebo Československý vědomostní kvíz zahrnuje program oslav 100 let od založení Československa, kterými od 25. do 28. října ožije centrum Olomouce. Novinářům to dnes řekl primátor Antonín Staněk. Na programu oslav se kromě radnice podílí také Univerzita Palackého a olomoucké studio Českého rozhlasu.

„Program začne už ve čtvrtek a vrcholit bude v den státního svátku, v neděli 28 října. Založení Československa bude celou dobu připomínat i videomapping v barvách trikolory s projekcí na budovu radnice a ohňostroj, který je v neděli naplánován na 19:00," uvedl Staněk.

Vlastivědné muzeum připravilo k výročí dvě expozice. „Jedna nese název Od Zborova k republice a připomíná české legionáře. Druhá Vojtěch Preissig - životem pro vlast přibližuje život a dílo jedinečného a nedoceňovaného českého umělce," uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek. Kromě toho se ve čtvrtek 25. října v muzeu odehraje Zbojnická balada - příběh Nikoly Šuhaje v podání studentů hejčínského gymnázia.

Páteční program je připraven do sálu Reduta s projekcí na velkoplošnou obrazovku na náměstí. „Zazní Moravská Veselka, koncert legend československé populární hudby Josefa Zímy a Yvetty Simonové a slavnostní galakoncert Má vlast v podání Moravské filharmonie Olomouc," řekl náměstek primátora Pavel Urbášek.

Sobotní program oslav zajistí Univerzita Palackého. „Návštěvníkům nabídneme vyvážený mix seriózního vzdělávacího programu a zábavných aktivit. Na své si tak přijdou lidé všech věkových kategorií i zájmů. Nudit se nebudou ani rodiče, ani děti a senioři," uvedl Ondřej Martínek, jeden z hlavních koordinátorů univerzitního programu.

Besedy a přednášky zajímavých hostů připravuje informační centrum a obchod Univerzity Palackého - UPoint. V jeho prostorách bude k vidění také fotografická série Vojtěcha Dudy Olomouc včera a dnes. Další expozice bude na Dolním náměstí. Lidé si budou moci ve velkém formátu přečíst komiks k dějinám Československa, který Univerzita Palackého nedávno vydala.

Své vědomosti o historii Československa si návštěvníci budou moci vyzkoušet ve speciálním kvízu. Hudební program obstarají například Tomáš Kočko & Orchestr, New Street Band a univerzitní smíšený sbor Ateneo. Připravena bude také výstava historických vozů, módní přehlídka cyklomodelů posledních 100 let, dobová rozcvička pod vedením studentů fakulty tělesné kultury či fotokoutek.

Velké studio Českého rozhlasu Olomouc se v pátek promění v prvorepublikový biograf s unikátními filmovými snímky. V sobotu pořádá Český rozhlas Olomouc v Redutě společný česko-slovenský dvojkoncert Pavla Dobeše a Pavola Hammela. Oslavy založení republiky vyvrcholí v neděli 28. října pietním aktem na Žižkově náměstí u sochy T. G. Masaryka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česloslovensko, oslavy, 100 let, výročí, vznik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.