čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na festivalu MusicOlomouc vystoupí ocenění Švýcaři i domácí Isang Yun Trio

Univerzita Palackého v Olomouci připravuje desátý ročník mezinárodního festivalu soudobé hudby MusicOlomouc. Uskuteční se od 9. do 23. října a zazní v něm 35 soudobých kompozic, většina v české či olomoucké premiéře. Ve světových premiérách bude uvedeno pět skladeb. Všechny vznikly na objednávku festivalu.

Festival zahájí Švýcaři s oceněnímSwiss Music Award 2018

Hudební přehlídku zahájí 9. října prestižní švýcarské kvarteto Ensemble Mondrian, které v letošním roce získalo ocenění Swiss Music Award 2018. Na Univerzitě Palackého v Olomouci a jejím festivalu MusicOlomouc se vůbec poprvé představilo v roce 2016. Dalším zahraničním interpretem bude polský perkusionista Aleksander Wnuk, který ve svých vystoupeních využívá multimediální prvky a performance. Ve světové premiéře v Olomouci uvede skladbu Coryho Brackena I'm at ocean level moisture with these life hacks, první objednávku skladby ze zámoří. Špičkový interpretační zážitek nabídne i německé Catch Trio, které kromě zahraničních autorů představí skladbu v současnosti snad nejúspěšnějšího českého skladatele Miroslava Srnky.

Olomoucký festival si vydobyl významné místo mezi našimi festivaly soudobé hudby a má své nadšené publikum“

„MusicOlomouc za deset let existence dokázal, že je možné etablovat a úspěšně rozvíjet hudební festival tohoto typu i mimo klasická hudební centra, jakými jsou Praha, Brno či Ostrava. Olomoucký festival si vydobyl významné místo mezi našimi festivaly soudobé hudby a má své nadšené publikum,“ řekl ředitel přehlídky Marek Keprt z katedry muzikologie Filozofické fakulty UP. Podle něj se přeměnil během své existence z akce se širokým žánrovým rozkročením a základnou v českém interpretačním prostředí v hudební přehlídku avantgardnějšího zaměření, v jejímž rámci jsou prezentovány špičkové zahraniční soubory. „Klademe důraz na objednávání a premiéry skladeb českých i zahraničních autorů. Dramaturgie desátého ročníku je toho důkazem," dodal.

Ohlédnutí za minulými ročníky

Během prvního festivalového dne se uskuteční také vernisáž výstavy, kterou připravují studenti katedry muzikologie Filozofické fakulty UP. Zájemci si budou moci prohlédnout jedenadvacet panelů, které mají připomenout nejen nejdůležitější festivalové okamžiky, ale i jednotlivé interprety, kteří již na MusicOlomouc vystupovali. Jedinečné ohlédnutí za první dekádou festivalu doplní i ukázky výrazné proměny grafického zpracování tiskovin. V rámci vernisáže, která se uskuteční na katedře muzikologie FF UP v 17 hodin, se návštěvníci mohou seznámit i se třemi nedávno vydanými knihami členů této katedry, Lenky Křupkové, Jiřího Kopeckého a Jana Blümla.

Nebudou chybět domácí interpreti

MusicOlomouc přivítá také zajímavé české interprety a ansábly soudobé hudby. Vystoupí například Isang Yun Trio ve složení Vilém Veverka (hoboj), Kateřina Englichová (harfa) a Petr Nouzovský (violoncello). Ve světové premiéře uvede skladbu mladého českého skladatele Iana Mikysky. Koncert pražského Tria Helix pak bude převážně zaměřen na díla českých autorů, mezi nimiž bude i světová premiéra skladby Hudba ticha Marka Kopelenta. Olomoucký ansámbl soudobé hudby Lichtzwang se představí ve svém klasickém složení trubka, violoncello a klavír a uvede hned tři světové premiéry: skladbu A Luca Marenzio Adriana Demoče a dvě kompozice Marka Keprta, z nichž jedna je volným překomponováním skladby Palais de mariMortona Feldmana.

Závěr bude patřit nové tvorbě českých autorů

Závěrečný slavnostní koncert festivalu, který je připravený mimo jiné u příležitosti stého výročí vzniku Československa, dostal podtitul Nová tvorba českých autorů. Bude vrcholem desátého ročníku přehlídky soudobé hudby a uskuteční se 23. října. Orchestr Berg v něm nabídne díla mladší generace současných českých skladatelů Petra Wajsara, Matouše Hejla, Františka Chaloupky a Tomáše Reindla, do jejichž skladeb jsou zakomponováni i cvičící jogíni a recitace herce Moravského divadla Olomouc Petra Kubese.

Tisková zpráva | Zdroj upol.cz

Štítky hudba, festival, MusicOlomouc, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.