pátek 29. března 2024 Taťána

SOUTĚŽ: Podzimní Flora je tu! Vyhrajte na ni s Olomouckou Drbnou lístky!

Podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora Olomouc odkazuje svým pojetím a názvem „Tržiště první republiky“ ke stému výročí státu a tradicím trhů na náměstích a návsích. Olomoucké výstaviště tak zaplní ve dnech 4. – 7. října ty nejlepší zahrádkářské výpěstky, festival Olima, soutěž Flora košt a Flora džem či podzimní zahradnické trhy. Historické olomoucké památky letos rozkvetou v barvách trikolory.

Právě výročí první republiky bude věnován 23. ročník celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc – Hortikomplex. „Stěžejní expozice v pavilonu A „Tržiště první republiky“ z pera autorky Ing. Pavlíny Švecové přenese návštěvníky do dob, kdy náměstí a návsi zaplavily povozy s výpěstky a výrobky sedláků a zahradníků. Do doby, kdy na tržišti bylo díky muzikantům veselo a vůně lákala do dobových krámků řezníků či zelinářů. Exponáty k navození té pravé prvorepublikové atmosféry jsou zapůjčeny mimo jiné ze skanzenu v Příkazech. Expozice v pavilonu A bude také přehlídkou produktů nejlepších tuzemských pěstitelů z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR,“ prozradila garantka výstavy Marie Doleželová. Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční ve čtvrtek 4. října v 10.30 hodin na malém podiu u stánku Ministerstva zemědělství v pavilonu A.

Galerie v pavilonu A a venkovní expozice budou patřit prezentaci středních škol zahradnického a doprovodného zaměření. Prezentují se zemědělské, lesnické, řezbářské, zahradnické a vinařské školy z Olomouckého kraje, Valtic, Ostravy a z Opavy. V pátek 5. října se uskuteční projektový den, který si povedou žáci s dopomocí učitelů.

Český zahrádkářský svaz v pavilonu B představí mimo jiné i výstavu pomologů pod názvem „Zemská výstava ovoce“, kdy v duchu hlavní expozice vystaví historické odrůdy ovoce. Mimořádný program zde bude věnován 50 letům časopisu Zahrádkář a nebude chybět ani poradna. „Na své si přijdou i děti, které si zde mohou postavit např. hmyzí domečky a další interaktivní předměty do zahrad,“ doplnila Doleželová. Moravská územní sdružení Českého zahrádkářského svazu pak představí svou prezentaci plodin v pavilonu C, kde nebude chybět ani houbařský koutek s poradnou pana prof. Vítězslava Bičíka.

Návštěvníci se mohou těšit na festival gastronomie a nápojů Olima v pavilonu E. Zde budou soustředěny expozice producentů potravin oceněných značkou Klasa a Regionální potravina. Návštěvníkům dále nabídne taháky v podobě Dnů moravských vín s řízenou degustací zkušených sommelierů na galerii v pavilonu A. Pavilon G bude hostit 15. ročník ochutnávek Grand Prix ovocných destilátů Flora košt, soutěž Flora džem a Olima Cup - soutěž cukrářů a kuchařů. „Slavnostní vyhlášení všech soutěží se uskuteční v sobotu 6. října ve 13 hodin na podiu v pavilonu A. Prozradit snad můžeme jen tolik, že na oblíbený Flora košt se letos přihlásilo 277 vzorků a vyhrála hruškovice. Nejstarším vzorkem byla pálenka z durancie z roku 1985 a byly zde i raritní vzorky např. z mandarinek, fíků či mrkve. Do nultého ročníku soutěže Flora džem se přihlásilo na 50 vzorků marmelád a džemů od profesionálních i amatérských kuchařů,“ prozradila obchodní náměstkyně Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.

Nebudou chybět ani podzimní zahradnické trhy, které budou mít své místo v pavilonu H a na venkovních plochách Smetanových sadů. Nabídnou široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, dále burčák, medovina, svařené víno a jiné občerstvení. Představí se více než 150 vystavovatelů na ploše téměř 1300 m2.

Tematický doprovodný program bude jako vždy bohatý. Ve čtvrtek se na podiu v pavilonu A uskuteční druhý ročník atraktivní floristické soutěže Pohár podzimní Flory ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR. Své umění zde představí odborníci, studenti, ale i laici z řad zahrádkářů. Jejich práce na předem daných tématech „Věnec pro neznámého vojína“ a „Diplomatická kytice pro první dámu Slovenské republiky“ budou obohacením centrální expozice. Podium v pavilonu A bude v následujících dnech patřit přednáškám pro laickou veřejnost z oblasti pomologie, mykologie a dalších zahradnických oborů. Dále zde bude prostor pro vyhlášení ocenění Regionální potravina a výrobek Olomouckého kraje. Pro odborníky jsou připraveny uzavřené semináře. Čtvrtek bude patřit šlechtitelům a v pátek se koná seminář SZKT na téma „Hmyz významně omezující důležité funkce nelesní dřevinné vegetace“ s uznávaným přednášejícím Ing. Petrem Martínkem.

Prostor Na Sambě bude již tradičně patřit doprovodnému programu, který již ve čtvrtek začne „Dýňodlabáním“ – soutěží žáků základních škol. Vydlabané dýně budou vystaveny v pavilonu H. Páteční a sobotní program s Receptářem pozve návštěvníky na koncerty populárních osobností Heidi Janků a Viktora Sodomy. Nedělní program završí Jiří Helán za doprovodu cimbálové muziky.

Součástí celostátní výstavy Flora Olomouc 2018, podzimní etapy je i projekt Rozkvetlé památky ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR. Květy příznačně v barvách trikolory zaplaví v Olomouci hned tři sakrální objekty. Kostel sv. Mořice předvede floristické představení známé květinové designérky Kláry Franc Vavříkové a týmu floristů. Kostel Panny Marie Sněžné zaplaví květinami profesionální polský florista Tomasz Max Kuczyňsky a taktéž tým floristů z polské floristické asociace. Mistr florista Jaromír Kokeš předvede své umění v kostele Dominikánů. Výzdoby sloupu Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí se ujmou floristky Jarmila a Petra Pejpalovy.

Na květinovou Floru se vyplatí cestovat vlakem ČD se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 % na zpáteční jízdné odkudkoliv v ČR. Zpáteční jízdenku se slevou VLAK+ je nutné si nechat označit razítkem ve stánku ČD ve foyer pavilonu A. 

Brány olomouckého výstaviště se otevřou 4. – 7. října 2018 denně od 9 do 18 hodin, v neděli pak od 9 do 17 hodin. Průchodky jsou prodejné na všech deseti pokladnách. Parkování pro návštěvníky je zajištěno na Tržnici či v Šantovce v sektoru P6. Na online vstupenky mohou návštěvníci procházet bez čekání. Vstupné je v předprodeji 120 Kč, na místě 150 Kč, rodinné vstupné online 250 Kč, na místě 300 Kč, děti 6 - 15 let  30 Kč, studenti/důchodci 80 Kč, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P 60 Kč, doprovod zdarma, hromadné školní výpravy vč. pedagogického doprovodu 20 Kč/os. Vstupenky je nutné předložit vytištěné, nebo dostatečně čitelné na chytrém telefonu (pouze u pokladny před pavilonem A).

Soutěžte s Olomouckou Drbnou lístky na Podzimní Floru. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku do čtvrtku 4. října do 15:00 a mít štěstí při losování. Tři z vás získají po dvou lístcích na Floru.

Do soutěže se započítávají jen ty odpovědi, které budou odeslány společně s veškerými kontaktními údaji.Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.
Soutěž byla ukončena, vítězi jsou:
S. Krüll
A. Foukal
F. Bělík

Lístky budou výhercům zaslány na e-mail.

Štítky Podzimní flora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.