pátek 29. března 2024 Taťána

Součástí Dnů židovské kultury v Olomouci bude i výstava o Masarykovi

Divadelní představení, filmové projekce i přednášky doprovodí letošní Dny židovské kultury v Olomouci. Přehlídku otevře v pondělí výstava s názvem Masaryk a Svatá země, která představí dosud nepublikované fotografie a další archivní materiály z návštěvy prezidenta v této zemi na jaře 1927. Festival s jedenáctiletou tradicí se koná v Arcidiecézním muzeu a potrvá do 18. října, informoval jeho pořadatel Alexandr Jeništa z Muzea umění v Olomouci.

Přehlídka letos nese titul Od začátku... Česko-Slovensko a Izrael. „Zvolené téma má dvě roviny - sto let od vzniku Československé republiky a 70 let od vzniku Státu Izrael, ale také zdůrazňuje od počátku nadstandardní československo-izraelské vztahy," uvedl Jeništa. K tématu se vztahuje i výstava snímků z cesty prezidenta Masaryka do Svaté země. „Je to vůbec první návštěva oficiální hlavy státu v tehdejší mandátní Palestině, zárodku Státu Izrael. Přestože československý prezident deklaruje cestu jako soukromou a kvůli bezpečnosti ji podniká tajně a pod jiným jménem, Izraelci jí přikládají ohromný význam a nikdy na ni nezapomněli," doplnil Jeništa.

Zaměření na českou stopu v Izraeli

Na českou stopu v Izraeli ať už po umělecké, architektonické či politické stránce, se zaměří přednášková část festivalu. O obnově československo-izraelských vztahů po roce 1989 bude mluvit bývalý český velvyslanec Michael Žantovský. Festival otevře také téma českých výtvarníků, kteří emigrovali do Palestiny, po vzniku samostatného státu v roce 1948 do Izraele.

Součástí festivalu jsou také divadelní představení, dvě z nich se inspirovaly současným tématem rehabilitace židovského hřbitova v Prostějově. Jde o autorskou inscenaci režiséra Jakuba Čermáka a centra Johan s názvem Po tvých hrobech šlapu a groteskní komedii Hynka Skotáka v podání Městského divadla Zlín nazvaná Furianti.

Filmová sekce představí české i izraelské snímky, které reflektují především mimořádnou atmosféru konce 40. let, zlomového období pro oba státy. Diváci v Divadle hudby uvidí například série rozhovorů s lidmi, kteří v roce 1948 pomáhali s výstavbou nového židovského státu, či příběhy zahraničních pilotů, kteří v roce 1948 pomáhali bránit Stát Izrael ve válce za nezávislost. V hudební části festivalu se představí kapela Pressburger Klezmer Band s osobitou interpretací židovské lidové hudby. Více informací lze nalézt zde.

Autoři | Foto Jindřich Karas

Štítky Dny židovství, výstava, Masaryk, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.